fbpx

Școli și grădinițe de la Cantemir se alimentează cu energie „verde”

 Școli și grădinițe de la Cantemir se alimentează cu energie „verde”

Foto: Facebook/Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Liceul „Dimitrie Cantemir”, Gimnaziul „Mihai Eminescu” și Grădinițele nr. 1 și 2 din orașul Cantemir sunt echipate din 2021 cu panouri fotovoltaice, colectoare solare și dispun de un sistem performant de monitorizare a consumului de energie. Datele sunt făcute publice în câteva locații ale orașului.

La Grădinița nr. 1 din Cantemir, care este cea mai veche instituție educațională din oraș – construită în 1963 -, panourile fotovoltaice și colectoarele solare instalate cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP) acoperă 80% din cheltuielile de energie electrică ale instituției. Banii economisiți anul trecut au fost investiți pentru îmbunătățirea unui teren de joacă, a materialelor educaționale pentru copii. Și în acest an, în decembrie, vor putea fi procurate alte bunuri necesare procesului educațional, din economiile realizate. Cu sprijinul Uniunii Europene, grădinița a fost termoizolată, iar în interiorul instituției a fost modernizat sistemul de ventilare a aerului. Grădinița este frecventată de 160 de copii.

„În urma implementării acestui proiect, grădinița noastră a devenit una de vis. În primul rând, au fost create condiții în interiorul clădirii pentru copiii care frecventează această instituție. Totodată, a fost instalat un punct termic individual, care ne permite reglarea temperaturii interioare în funcție de temperatura din exterior. Până la implementarea proiectului, în grădiniță apa caldă era încălzită la boilere, care consumau foarte multă energie. Lunar, grădinița plătea pentru energie 5-6 mii de lei. După instalarea panourilor fotovoltaice și a colectoarelor solare, cheltuielile pentru energie electrică pe perioada caldă a anului sunt la zero. Iarna cheltuielile sunt cu 80% mai mici, comparativ cu cele anterioare”, a specificat Elena Costanda, directoarea Grădiniței nr.1 din orașul Cantemir.

Economii de zeci de mii de lei, odată cu instalarea panourilor fotovoltaice

După reabilitarea termică a Gimnaziului „Mihai Eminescu”, proces realizat cu sprijinul Uniunii Europene, un sistem de panouri fotovoltaice a fost instalat datorită finanțării de la GEF SGP. În holul instituției, pe un ecran LED, elevii pot vedea în regim online câtă energie electrică este generată, câte emisii de dioxid de carbon sunt salvate, câți bani sunt economisiți. „Din mai 2021 și până în prezent, instalarea panourilor fotovoltaice la gimnaziu ne-a oferit posibilitate să nu ardem gaz ca să producem energie electrică, iar astfel în atmosferă nu s-au emis circa 6 tone de CO2”, a subliniat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Câteva panouri fotovoltaice sunt instalate pe acoperișul instituției educaționale

Ecaterina Enciu, directoarea gimnaziului, a spus că panourile fotovoltaice au început să producă energie electrică în primăvara anului 2021. „Avem economii. În lunile iulie, august, energia electrică produsă de aceste panouri a acoperit 100% din necesarul instituției, iar în septembrie avem economii în jur de 70%”. Într-un an și jumătate, avem economii de 11500 de lei, odată cu instalarea panourilor fotovoltaice”, a menționat Ecaterina Enciu. În perioada rece a anului, instituția va fi încălzită de la centrala termică, ea va folosi biomasă, adică resturi vegetale, cum ar crenguțele de viță-de-vie.

Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir

Lecții facultative dedicate managementului energetic

La Cantemir nu s-a oprit totul doar la instalarea unor echipamente moderne, dar se investește și în educație. Iulia Profir, profesoară de fizică la Gimnaziul „Mihai Eminescu”, pilotează cursul opțional unic „Surse de energie regenerabilă”, pe care îl frecventează elevi din clasele a opta. Cursul facultativ a fost introdus după ce școala a fost dotată cu o trusă de management energetic, iar elevii sunt învățați să facă un audit energetic chiar la ei în clasă sau acasă. „Trusa are termometru digital, cu el putem măsura temperatura caloriferelor, prin contact. Un alt aparat din trusă măsoară luminozitatea din încăpere și ne dă posibilitate să aflăm dacă încăperea are nevoie de un sistem nou de iluminare. Aceste aparate ne învață să economisim energia, dar și să facem planeta noastră mai curată, mai vie, mai verde”, a spus Octavian, elev al gimnaziului.

Elevi ai Gimnaziului „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir fac un audit energetic chiar la ei în clasă

Arborele Energiei de la Cantemir

În centrul orașului Cantemir a fost „plantat” și un Arbore al Energiei, o instalație demonstrativă care produce energie verde din lumina solară și forța vântului. Arborele este dotat cu mai multe porturi USB, unde poți să-ți încarci, de exemplu, telefonul mobil sau tableta. Spre deosebire de alți arbori similari cu cei din Chișinău, spre exemplu, Arborele Energiei de la Cantemir a fost creat în baza unui model desenat de elevii din localitate.

Proiecte de eficiență energetică și în alte localități

Denis Parea, coordonatorul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, a spus că măsurile de eficiență energetică implementate în orașul Cantemir pot fi preluate și de alte instituții din țară. Programul deja a susținut mai multe proiecte în acest sens. „Sunt în derulare proiecte în localitățile rurale –  în satul Bușila, raionul Ungheni, la Vorniceni, raionul Strășeni, dar și în raionul Șoldănești. Totodată, nu dăm preferință localităților urbane sau rurale. Contează mult ca autoritățile publice locale să asigure cofinanțare, dar și ca această eficiență energetică să fie implementată în practică, mai ales reieșind din prețurile care există la ziua de astăzi la resursele energetice”, a menționat Denis Parea. El a precizat că Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu oferă granturi în valoare maximă de 50 de mii de dolari fiecare. „Principiul de lucru este unul la unul. Pentru fiecare dolar pe care îl oferim noi, aplicantul tot trebuie să vină cu aceeași contribuție. Instituțiile eligibile sunt ONG-urile, însă, de cele mai multe ori, cofinanțatori sunt autoritățile publice locale, adică primăriile. În cazul în care costul proiectului este de 100 de mii de dolari, 50 de mii le oferă programul, iar 50 de mii trebuie să identifice ONG-ul, împreună cu primăria”, a specificat coordonatorul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu.    

Vizita la Cantemir a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP) și cofinanțare din partea Suediei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari