Școala jurnalismului de mediu: instruiri, concurs de materiale și șansa de a participa la o vizită de studiu în UE
Asociația Presei Independente (API) și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic anunță înregistrarea jurnaliștilor de la instituțiile mass-media naționale și regionale, dar și a jurnaliștilor freelanceri la Școala jurnalismului de mediu, desfășurată cu sprijinul FOJO Media Institute (Suedia).
Școala jurnalismului de mediu se va desfășura în câteva etape în perioada februarie – iunie 2020, şi anume:
O instruire de trei zile (prima jumătate a lunii martie 2020), în cadrul căreia vor fi abordate următoarele teme: poluarea aerului, consumul rezonabil și reutilizarea deșeurilor, combustibilii fosili și sursele de energie alternativă. Cursul va fi ținut de experți naționali în domeniul mediului, iar în calitate de invitați vor fi reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și ai instituțiilor publice de profil.
O instruire de două zile (începutul lunii aprilie 2020) cu același grup de participanți, în cadrul căreia va fi abordată tema schimbărilor climatice la nivel global și influența acestora asupra Republicii Moldova. Participanții vor lucra în grupuri și vor elabora planuri de mediatizare a unor subiecte actuale de mediu.
Un concurs de materiale jurnalistice pentru cursanții/cursantele Școlii jurnalismului de mediu (începutul lunii aprilie 2020). La concurs vor putea fi prezentate subiecte pe teme ecologice publicate în mass-media pe parcursul ultimului an (inclusiv materiale publicate după sesiunile de instruire). Materialele jurnalistice vor fi apreciate de un juriu creat special pentru acest concurs.
O vizită de studiu în una din țările membre UE (iunie 2020). API și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic vor selecta 4 din cei mai activi participanți la Școala jurnalismului de mediu şi câștigători ai concursului de materiale jurnalistice pe teme ecologice, care vor participa la o vizită de studiu pe teme ecologice în una din țările membre UE, alături de colegii din alte țări.
La Școala jurnalismului de mediu vor fi selectați 15 jurnaliști din mass-media națională şi regională, dar și freelanceri cu o anumită experiență în abordarea acestei tematici și care sunt motivați să se dezvolte în domeniul jurnalismului de mediu.
Instruirile vor avea loc în limba română.
Doritorii de a participa la Școala jurnalismului de mediu sunt rugați să transmită, până pe 17 februarie 2020 inclusiv, dosarul de înregistrare care va conține: CV-ul şi o scurtă scrisoare de motivare cu indicarea experienței în jurnalismul de mediu (obligatoriu: link la cel puţin un material pe teme ecologice realizat în ultimul an) și a angajamentului de a participa la toate etapele Școlii, descrise mai sus.
Dosarul de înregistrare va fi transmis la adresa electronică rodica.malic@api.md cu mențiunea „Scoala jurnalismului de mediu”.
Atenție: Locurile sunt limitate! Doar persoanele selectate vor fi contactate.
Pentru alte informații, contactați-ne la numărul de telefon 022 210602.
Programul este desfășurat de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul FOJO Media Institute din Suedia și cu suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).