Sătenii din Delacău nu vor o nouă carieră de nisip
Cel mai frumos loc al satului Delacău, piscul unde sătenii se adună pentru a admira panorama localității și a Nistrului, riscă să fie distrus din cauza inițiativei unui agent economic ce planifică să facă acolo o carieră de nisip. Locuitorii sunt categoric împotriva acestui proiect, scrie natura.md.
Alături de oamenii din Puhăceni, Șerpeni și Speia, ei protestează împotriva drumurilor foarte proaste care sunt deteriorate zilnic de camioanele ce transportă nisip extras din aceste cariere ce au împânzit malul Nistrului.
În Delacău, totul a început de prin 2014, când în sat au apărut persoane ce și-au manifestat interesul pentru depozitul de nisip din coasta localității. Primarul din vremea aceea a permis exploatarea acestuia, oferindu-i număr cadastral și statut de imobil. Cariera funcționează și în prezent, însă de curând s-a aflat despre deschiderea unui nou depozit de nisip deasupra satului, ce ar urma să fie exploatat după epuizarea primei cariere. Primarul actual, Gheorghe Vasilița, e de părere că acest lucru, anticipat încă din 2014, a fost ținut în taină. El susține că a aflat toate dedesubturile afacerii din anul 2016, când a deținut funcția de consilier local. Primarul de atunci făcea lobby pentru agentul economic ce exploata cariera veche – firma „Petriș-Grup” SRL – susținând că sătenii își doresc foarte mult funcționarea unei noi cariere care oferă locuri de muncă și salarii. Atunci, Gheorghe Vasilița a mers din poartă în poartă și a strâns semnături de la oamenii care se pronunțau împotriva noii cariere. A colectat aproximativ 600 de nume, cu care s-a dus la primar și l-a confruntat, somându-l să renunțe la idee și la proiect. Totodată, cu ajutorul diasporei și a echipei locale, a plantat copaci pe o suprafață de 9 hectare, a revitalizat zona și a înfrumusețat-o.
După ce a câștigat alegerile, Gheorghe Vasilița a convocat o adunare generală a satului, unde împreună cu membrii consiliului local, au hotărât să interzică vinderea oricărei bucăți de pământ din patrimoniul satului pe o perioadă de 100 ani. De asemenea, a bătut la ușile tuturor instituțiilor de resort, inclusiv la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, solicitând retragerea autorizaţiei de exploatare a noii cariere. Deși deocamdată demersurile sale nu au fost încununate de succes, primarul nu se dă bătut și e dispus să continue lupta pentru conservarea piscului panoramic, mai ales pentru că acolo, pe o suprafață de 2 hectare, există un sit arheologic datând din epoca romană, unde au fost descoperite locuinţe de suprafaţă, instalaţii de foc, gropi de provizii şi un bogat material arheologic.
„Nu avem nevoie de investiţii care să ne distrugă patrimoniul natural și arheologic, să ne lase fără nimic. Vrem să păstrăm locurile natale intacte. E ceea ce am moștenit de la părinți și bunei, e vatra noastră pentru care merită să luptăm”, a declarat primarul satului Delacău, Gheorghe Vasilița.
Efimia Iordan, consilieră locală, susține că deschiderea unei noi cariere este periculoasă pentru sat și pentru siguranța publică: „Ei vor să deschidă cariera la 200 m distanță de ultima casă din localitate. Sunt riscuri mari: casele și gospodăriile noastre pot să se surpe. La ce bun să se hazardeze în acest proiect periculos, mai ales că există cariera veche de unde pot lua nisip?”.
Chiar dacă nisipul extras din toate carierele satului ar putea fi folosit la repararea drumurilor locale, autorităţile spun că materialul respectiv nu e potrivit. „Când am atins acest subiect la Ministerul Infrastructurii și Economiei, mi s-a spus că nisipiul extras din aceste cariere nu e bun pentru asfaltat drumuri. Și atunci, ce se face cu el, unde ajunge? De ce merge la export în țări străine, de ce e vândut pe nimic, de ce noi nu avem nici un beneficiu, doar pierderi la nivel local?”, se întreabă primarul Gheorghe Vasilița.
Ana APINTEI, revista NATURA, ianuarie 2020
Articol realizat în cadrul proiectului „Lobby şi advocacy – pentru o guvernanţă de mediu durabilă şi democratică”, implementat de Mişcarea Ecologistă din Moldova și susţinut de Programul de Granturi al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.