fbpx

Risc de poluare a râului Nistru cu arseniu, după un accident la termocentrala Burshtyn din Ucraina

 Risc de poluare a râului Nistru cu arseniu, după un accident la termocentrala Burshtyn din Ucraina

Este atât de mult lichid în zona inundată încât camionul plutește pe ea ca pe o barcă. Foto: radiosvoboda.org

Susține Ecopresa, distribuie!

Jurnaliştii proiectului „Схеми” și ONG-ul Centrul Anticorupţie au publicat o investigaţie pe 2 decembrie în care susţin că un accident a avut loc la la termocentrala Burshtyn din vestul Ucrainei la începutul lunii noiembrie, în urma căreia în mediul ambient, inclusive în râul Nistru, ar fi putut ajunge o cantitate periculoasă de substanțe toxice și anume arseniu.

În materialul „Схеми”, potrivit gordon.ua, se spune că localnicii au observat accidentul la începutul lunii noiembrie. Serviciul de presă al centralei a raportat atunci că a fost  spargere a colectorului și nu s-a constatat niciun impact negativ asupra mediului.

Consecințele accidentului. Foto: radiosvoboda.org

Jurnaliştii au declarat că nu li s-a permis accesul pe teritoriul Termocentralei, însă ei au filmat teritoriul şi consecinţele accidentului cu drona.  Videoclipul, care arată zona inundată cu un lichid negru, a fost arătat experților. Potrivit estimărilor „Схеми”, aproximativ 10 hectare au fost inundate. Experții care au discutat cu jurnaliștii cred că nu a fost vorba despre spargerea colectorului, ci despre accidentul de la conducta de cenușă și zgură – o conductă prin care, sub presiunea apei, sunt pompate deșeurile de ardere a cărbunelui (cenusa, zgură), din centrala termica catre locuri speciale de depozitare.

Jurnaliştii au înregistrat video cum acest lichid a fost pompat direct într-un rezervuar din apropiere, conectat la un râul local, care mai departe se varsă în râul Nistru.

Apa din lacul de acumulare Burshtyn se varsă în râul local Gnila Lypa, iar de acolo – se varsă în Nistru, pe teritoriul Ucrainei până la granița cu Moldova – și mai departe. Foto: radiosvoboda.org

Autorii au prelevat mostre de apă de la locul deversării și din rezervor și le-au prezentat pentru expertiză. În prima probă, spun ei, s-a constatat că concentrația admisă de arsenic a fost depășită. După cum a explicat chimistul Yevgeny Yurchenko, arsenul este conținut în cărbunele ars de stație, după care se transformă în cenușă, în care rămâne acest element toxic. Nu s-au găsit excese de concentrații de arseniu în rezervor. Yurchenko a remarcat că în rezervor, lichidul cu arsen se dizolvă și devine mai puțin concentrat.

“Схемы”  a informat că, la momentul publicării anchetei, reprezentanții termocentralei nu au răspuns la o solicitare a jurnaliştilor de a comenta rezultatele acestei expertizei. Centrul Anticorupție s-a adresat Procuraturii Generale cu o declarație despre infracțiune.

Ulterior, după publicarea anchetei, la 2 decembrie, serviciul de presă al DTEK Energo a scris  pe Facebook că informațiile furnizate de Schemes sunt incorecte.

„Subliniem următoarele fapte. În primul rând, compania a oferit cu promptitudine răspunsuri cuprinzătoare la întrebările adresate de redacția. În total, în perioada 10 noiembrie – 2 decembrie, au fost oferite răspunsuri la cinci întrebări care conțin mai mult de 40 de întrebări. Doar o parte nesemnificativă din poziția companiei a fost difuzată de jurnaliști. În al doilea rând, afirmațiile și ipotezele formulate sunt false și nu corespund realității. Laboratorul chimic certificat departamental „DTEK Burshtynskaya TPP” a efectuat analize ale apei din zona inundată. Au confirmat respectarea standardelor de calitate a ape “, s-a arătat în comunicat.

DTEK a subliniat, de asemenea, că Termocentrala Burshtynskaya a informat publicul despre motivele și eforturile de a elimina consecințele unei defecțiuni a colectorului de apă de spălare de pe teritoriul fostei stații de pompieri, care a avut loc în noaptea de 2 spre 3 noiembrie.

“Nu s-a constatat niciun impact negativ asupra mediului ca urmare a rupturii. În răspunsurile noastre, am remarcat în mod repetat că rupture colectorului de apă de clătire nu are nicio legătură cu conductele de cenușă și zgură care nu sunt situate în această zonă. Remarcăm că întreprinderea respectă regulile de manipulare a deșeurilor de cenușă și zgură, Termocentrala dispune de toate avizele în domeniul gestionării deșeurilor, prevăzute de legislația în vigoare privind protecția mediului.

De asemenea, în luna august a acestui an, CTE a fost supus unei inspecții programate de către Inspecția de Stat de Mediu a Carpaților, în cadrul căreia nu a fost depistat nicio depășire a limitelor de emisie și nu au fost dezvăluite încălcări semnificative care ar putea deteriora mediul. Este vorba despre aer, managementul deșeurilor, starea terenului și a resurselor de apă”, a spus serviciul de presă.

Aceștia au mai spus că au cerut redacției detalii despre mostrele prelevate pentru a le verifica fiabilitatea și, dacă este cazul, a face verificări suplimentare.

TPP Burshtynskaya face parte din DTEK Zakhidenergo, situată în apropierea orașului Burshtyn (regiunea Ivano-Frankovsk) la intersecția liniilor electrice care leagă Ucraina cu Ungaria, România, Slovacia.

La termocentrala Burshtyn din regiunea Ivano-Frankovsk, în seara zilei de 28 noiembrie, a avut loc un accident la a 7-a unitate de putere. Patru muncitori răniți au primit primul ajutor și au fost transportați la spital. În legătură cu accidentul, unitatea nr.7 a fost deconectată de la rețea, acest lucru nu a afectat alimentarea cu energie termică și electrică a regiunii, spune compania.

Termocentrala Burshtyn din vestul Ucrainei, deținută de grupul DTEK al miliardarului Rinat Akhmetov. Grupul DTEK exportă energie electrică și în Moldova.

De notat că această centrală termoelectrică lucrează pe bază de cărbune și este considerată una dintre cele mai poluante din Europa. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!