fbpx

Promo-LEX regretă declarația Prim-Ministrei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

 Promo-LEX regretă declarația Prim-Ministrei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

Foto: ziarulnational.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Promo-LEX regretă declarația Prim-Ministrei Natalia Gavriliță privind presupusul interes al Republicii Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută după ce prim-ministra a confirmat că R. Moldova a cerut UE să amâne aplicarea Pactului Verde European și să permită în continuarea importul și exportul deșeurilor metalice în Moldova.

„Ne arătăm îngrijorați de faptul că în pofida insistenței și a numeroaselor noastre atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R. Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R. Moldova, în aceiași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului”, se arată în declarația Promo-LEX.

CITEȘTE ȘI Uzina metalurgică de la Râbnița rămâne fără materie primă pentru că UE nu mai exportă deșeuri metale

Precizăm că într-o conferință de presă din 26 ianuarie Natalia Gavriliță a confirmat că s-a adresat Uniunii Europene în acest sens. „Într-adevăr am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova, dvs. cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniu prelucrării metalelor în dreapta Nistrului, mai mult ca atât, deci aceste importuri au cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizație de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova, nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului”, a declarat Gavriliță.

Scrisoarea a fost expediată de Ministerul Mediului, iar potrivit secretarei de stat, Rodica-Iordanca Iordanov, R. Moldova a solicitat „să fie făcută o ajustare ca să fie respectate prevederile legislației R. Moldova, Legea 209, unde este prevăzută o excepție pentru importul de deșeurile metalice”.

În același timp, într-o intervenție la Jurnal TV, Iordanov afirmă că scrisoarea Ministerului Mediului a fost transmisă la solicitarea Uniunii Europene. „UE ne-a contactat și a zis că paralel cu R. Moldova sunt și alte state care sunt în aceeași listă, respectiv care au aceeași interdicție și dacă este posibil ca noi să venim cu o scrisoare în care explicăm situația care s-a creat în R. Moldova și dacă este necesar să facem acel corigento la actul european ca ei să-l examineze. Noi nu am solicitat pentru uzina din Râbnița, nu ăsta a fost scopul. Din UE în R. Moldova sunt mai multe companii care fac transferul de deșeuri dintr-o țară în alta”, susține Iordanov.

În Regulamentul revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.”

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton