Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Președintele Parlamentului: Deputații nu se vor grăbi să voteze în lectura a doua legea care permite incinerarea anvelopelor
Parlamentul nu se va grăbi să adopte în a doua lectură modificările la legea privind deșeurile în ceea ce privește permisiunea de incinerare a anvelopelor. Deputații vor examina foarte atent acest subiect, având în vedere că este unul foarte sensibil și a trezit numeroase discuții în societate. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Speakerul Parlamentului susține că legislativul a primit o scrisoare din partea Avocatului Poporului prin care i s-a cerut să mai organizeze audieri la acest subiect. „Noi am răspuns la solicitarea Avocatului Poporului. Am primit o solicitare din partea Avocatului Poporului să mai organizăm audieri, să invităm experții. Am dat curs acestei solicitări pentru a convinge și a asculta toate părțile despre securitatea procesului în cazul în care se adoptă decizia. Ceea ce ne dorim noi este un mediu curat, un mediu sigur și să excludem la maxim posibil tot felul de speculații care sunt la acest capitol. Interesul nostru este ca, în primul rând, să avem un mediu curat și noi o să reieșim anume din acest interes. Noi nu am votat repede legea în a doua lectură. Eu vreau să îi rog pe toți să ascultăm specialiștilor din domeniu și opinia cetățenilor, dar să auzim ce ne spun ecologiștii.
Noi ce trebuie să facem și o să facem este să ne asigurăm că există un sistem de control foarte riguros, cele mai înalte standarde. Noi o să fim foarte atenți la această lege, care este foarte sensibilă și care are un impact nu doar economic, dar, în primul rând, un impact asupra sănătății cetățenilor”, a declarat Grosu.
CITIȚI ȘI: Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită”
Pe 9 decembrie 2021, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul care vizează anularea interdicției de incinerare a anvelopelor. Modificările la legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. De asemenea, va contribui la gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică, anunța atunci legislativul. Atunci a fost modificată doar legea și nu exista un regulament care ar fi stipulat standardele și condițiile pe care ar trebui să le întrunească companiile care se vor ocupa de incinerarea și co-incinerarea anvelopelor.
La scurt timp, Partidul Verde Ecologist i-a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu prin care i-a cerut să se implice în stoparea legiferării incinerării anvelopelor uzate. Reprezentanții formațiunii politice susțineau că incinerarea anvelopelor este un proces foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Tot membri ai acestei formațiuni au protestat în fața Parlamentului pentru a cere anularea modificării legislative.
Ulterior, mai mulți consilieri ai Consiliului raional Rezina și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul de lege care permite arderea anvelopelor uzate. Aceștia au adresat o declarație președintei Sandu, președintelui Parlamentului Igor Grosu și premierei Natalia Gavriliță prin care le-au cerut să retragă proiectul de pe agenda Parlamentului, iar specialiștii din cadrul ministerelor Mediului și Sănătății să se implice în evaluarea stării ecologice a aerului inspirat de cetățenii la ziua de astăzi, iar rezultatele obținute să fie făcute publice. Acum câteva zile, adică la o lună de la declarație, conducerea Consiliului raional Rezina, consilierii raionali au plasat un anunț prin care spun că sunt neglijați de autorii proiectului de lege privind incinerarea și că cerințele exprimate prin Decizia Consiliului raional Rezina din 22 decembrie 2021 nu sunt acceptate.
În luna ianuarie curent, Ministerul Mediului a înaintat spre consultări publice proiectul Regulamentului privind gestionarea anvelopelor uzate. Proiectul prevede că producătorii de anvelope, care vor aduce în Republica Moldova cauciucuri noi sau uzate, vor trebui să se ocupe de colectarea și reciclarea acestora. De asemenea, persoanele fizice care dețin automobile și au anvelope uzate vor trebui să le predea agenților economici care se ocupă de colectarea sau reciclarea cauciucurilor.