Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Președintele indonezian, declarat „vinovat de neglijență” în ceea ce privește poluarea din capitala țării
Un tribunal din Jakarta l-a declarat joi pe preşedintele indonezian Joko Widodo vinovat de neglijenţă în faţa poluării care sufocă acest oraş, capitala arhipelagului din sud-estul Asiei. Decizia reprezintă o victorie simbolică pentru apărătorii mediului, notează AFP și digi24.ro.
Un grup de 32 de reclamanţi au lansat acum doi ani o acţiune în justiție împotriva şefului de stat, a guvernatorului Jakartei, Anies Baswedan, a miniştrilor mediului, sănătăţii şi de interne, precum şi a unor responsabili locali.
Cinci dintre cei şapte acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de „încălcarea legii”, a afirmat judecătorul principal al instanţei din districtul central al Jakartei, Saifuddin Zuhri, notează Agerpres.
Tribunalul i-a somat pe cei cinci decidenți politici să adopte măsuri mai stricte pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în capitală şi să controleze aplicarea acestor norme.
Jakarta, o aglomerare urbană care găzduieşte aproximativ 30 de milioane de persoane din cei circa 276 de milioane de locuitori ai Indoneziei, este unul din cele mai poluate oraşe din lume, iar experţii au avertizat împotriva efectelor devastatoare pe care le are calitatea necorespunzătoare a aerului asupra sănătăţii, în special în cazul copiilor.
Poluarea din Jakarta este rezultatul emisiilor de la vehiculele din oraş, unde se creează ambuteiaje record, ale centralelor pe cărbune care înconjoară capitala, dar şi o consecinţă a obiceiului multora dintre localnici de a arde deşeurile.
Din anii 2000, nivelul de poluare din Indonezia este de trei-patru ori mai mare decât recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dacă nu se schimbă nimic în bine, locuitorii din Jakarta riscă să piardă în medie 5,5 ani din viaţă din cauza poluării, conform unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, care a dezvoltat un index al calității vieții (Air Quality Life Index), care măsoară nivelurile de poluare a aerului în impactul lor asupra speranței de viață.
Reclamanţii, militanţi ecologişti, funcţionari şi un şofer de taxi, au urmărit prin acţiunea lor mai mult să le atragă atenţia locuitorilor Jakartei, încă prea puţin sensibili la problemele legate de mediu, şi nu au solicitat despăgubiri de la pârâţi.
Decizia instanţei le cere între altele autorităţilor „să stabilească anual statutul calităţii aerului şi să-l facă public”.