Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Plantarea ghioceilor acasă. Cum să ajuți la perpetuarea acestei plante rare?
Ce putem face dacă ne plac ghioceii, îi vrem în casa noastră și, în același timp, ne pasă că sunt incluși în Cartea Roșie și riscă să dispară definitiv? Ei bine, nu-i mutăm la noi din habitatul lor natural și nici nu-i cumpărăm, dar facem rost de ei din alte grădini și îi sădim acasă. Sunt mulți entuziaști care și-au umplut propriile curți cu zeci sau sute de ghiocei.
Ghiocelul are o încărcătură spirituală puternică pentru neamul nostru – simbolizează puritatea, debutul unui nou ciclu al naturii, noi începuturi. Este nelipsit în eseurile elevilor despre primăvară și este îndrăgit de către toți.
Însă, tot din cauza omului, ghiocelul a devenit o plantă rară, inclusă în Cartea Roșie. Chiar dacă sunt pe cale de dispariție, oamenii continuă să rupă ghioceii din habitatul lor natural, iar pentru alții această floare deseori reprezintă chiar o sursă ilegală de venit.
Decât să îi rupem din pădure sau să-i cumpărăm, încurajând astfel comercializarea lor ilegală, mai bine să-i sădim și să-i înmulțim acasă. Mulți oameni deja practică acest lucru.
Pentru familia Moraru, primăvara începe de câțiva ani cu ghioceii din grădină. „Fetița mea este cea care-i primește în dar. Acum un an, câțiva bulbi au fost sădiți și la București, acolo unde cresc alți trei nepoței ai familiei Moraru. Anul acesta au înflorit, prevestind sosirea primăverii și în cealaltă capitală”, povestește jurnalista Ana Moraru.
Tatăl Anei are grijă ca ghioceii să înflorească primăvară de primăvară în gospodăria lor.
„Nu știu de unde vine dragostea aceasta a tatei pentru flori, dar începând cu ghioceii și terminând cu crizantemele, în cele trei anotimpuri primim în dar cele mai frumoase flori de la tată și bunel. Cred că este modul în care-și exprimă dragostea pentru noi”, spune Ana.
Ghioceii nu sunt singura plantă rară din grădină ce le aduce bucurie odată cu sosirea primăverii.
„După ghiocei, vor înflori viorelele din grădina părintească. Au ajuns acolo din timpul copilăriei mele, când mergeam cu fetele la pădure și aduceam acasă câte un buchețel. În popor se spunea că „dacă te dai pe față cu viorele, vei fi frumoasă ca ele”. Mama neapărat mă mângâia cu florile culese de mine și spunea: „Ochii tăi ca viorica, fața ta ca floricica!””, îşi aminteşte Ana.
Zeci de ghiocei înfloresc de 20 de ani și în grădina ecologistului Vladimir Garaba
„Acum 20 de ani, am primit în dar un buchețel de ghiocei înfloriți și cu tot cu rădăcină. Erau două specii.
I-am plantat în grădină și iată până acum am ghiocei și le dau tuturor celor care doresc să-i planteze și ei în gospodăriile lor. Vecinul de la deal are și el câteva sute de ghiocei și le dă la toți doritorii”, povesteşte interlocutorul.
De asemenea, Vladimir Garaba are și alte flori rare în grădina sa, pe lângă cele încă 200 de plante decorative: „Iată, acum au înflorit brândușele și trebuie să înflorească încă o floare foarte rară – trandafirul de iarnă”.
Ecologistul spune că, pentru a fi înmulțiţi, ghioceii trebuie răsădiţi dintr-un loc în altul cu tot cu rădăcină. Totodată, ei se înmulțesc foarte ușor și, de aceea, din când în când trebuie răriți.
Când și cum plantăm ghiocei acasă?
Dacă dorim să plantăm bulbi de ghiocei acasă, trebuie să ținem cont că momentul ideal pentru plantarea lor este toamna devreme. Totodată, ghioceii sunt plante ce cresc în pădure şi din acest motiv trebuie să-i sădim în zone umbrite. Este bine să amestecăm solul obişnuit de grădină cu pământ din pădure și chiar cu puțin frunziș, pentru a imita condițiile din habitatul lor natural.
Adâncimea gropii în care se plantează trebuie să fie de șapte-opt centimetri. Bulbii se aşază cu partea mai groasă în jos și trebuie acoperiți cu cinci centimetri de pământ. Să nu uităm că mai trebuie şi udați.
Potrivit legislației, cei care cresc ghiocei sau alte plante de primăvară în condiții de casă, în scopuri comerciale, trebuie să dispună de un act permisiv eliberat de autoritatea publică locală (primărie).
Conform Codului contravenţional al Republicii Moldova, art. 140, pentru colectarea sau nimicirea plantelor incluse în Cartea Roșie (cum sunt ghioceii) şi pentru vânzarea ilegală a acestora sunt aplicate amenzi de la 2.500 de lei până la 5.000 de lei.