Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Pază specială pentru plantele rare. Lista conține 165 de specii de importanţă naţională şi internaţională
Zmeoaică, Rânduniţă, Albăstrea sau Odolean sunt doar câteva dintre speciile de floră interzise de a fi cultivate și comercializate în R. Moldova. O listă de 165 specii sunt protejate prin lege și ruperea lor din mediul natural este pedepsită prin amenzi.
Potrivit unui comunicat al Agenției „Moldsilva”, în această primăvară, echipe formate din silvicultori, împreună polițiști și inspectori de mediu, vor monitoriza locurile unde cresc plante rare. Controale vor fi efectuate în Rezervaţiile Naturale de Stat „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, precum şi în alte arii protejate din fondul forestier de stat. Se urmărește depistarea colectării și comercializării plantelor rare şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).
Conform legii, este interzisă colectarea sau nimicirea, precum și comercilizarea plantelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în directivele europene și internaționale
Măsurile de conservare şi de protecţie și amenzile corespunzătoare pentru distrugerea speciilor de importanţă naţională şi internaţională sunt incluse în Codul Silvic, Codul Contravenţional, Legea regnului vegetal, Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, Legea cu privire la Cartea Roşie a Republicii Moldova.
Cetățenii sunt îndemnați de autorități să denunțe persoanele sau agenții economici care nu respectă măsurilor de conservare şi de protecţie a plantelor rare. Abuzurile în fondul forestier pot fi raporate la linia anticorupţie – tel. 022 211-311.
LISTA speciilor de floră de… by Ecopresa.md