fbpx

FOTO/ Comercializarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie, interzisă. Îndemnul Agenției de Mediu

 FOTO/ Comercializarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie, interzisă. Îndemnul Agenției de Mediu

Foto: jurnal.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Anual, începînd cu luna martie, în municipiul Chişinău, dar şi pe traseele naționale pot fi întîlnite zeci de persoane, care comercializează ilegal flori timpurii de primăvară, incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să se abţină de la colectarea și comercializarea plantelor de primăvară protejate.

Pentru a reduce riscul unei eventuale dispariţii, colectarea şi comercializarea acestora a fost interzisă, fiind stabilite sancțiuni în mărime de până la 3000 lei conform prevederilor art. 140 din Codul Contravențional.

Prejudiciul cauzat mediului ca urmare a colectării şi comercializării speciilor incluse în Cartea Roșie se stabileşte de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului conform cuantumului din anexa nr. 3 la Legea regnului vegetal, în jur de 75-125 lei pentru un exemplar.

Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să se abțină de la procurarea speciilor de plante din lista prezentată mai jos, iar la depistărea cazurilor de colectare, nimicire și comercializare, să sesize organele de control.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!