Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Oportunitate pentru elevii pasionați de natură
Un nou proiect pentru tineri – „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”! Acest proiect vine ca răspuns la criza de mediu cu care se confruntă Republica Moldova și la problema socială a neglijării tinerilor, având drept scop stimularea implicării civice a tinerilor pentru a-i determina să producă schimbări în comunitățile lor.
Una dintre primele activități ale proiectului este modulul de trei traininguri axate pe conservarea naturii, care va fi urmat de o competiție intitulată „Fii schimbarea!”. Scopul va fi cercetarea /monitorizarea situației de mediu a unei anumite resurse naturale/obiect de patrimoniu natural din împrejurimile localității sau ariei protejate: pădure, izvor, mal de râu, stâncă, peșteră sau alt obiectiv de interes natural).
Ulterior tinerii participanți vor putea beneficia de o mică finanțare pentru implementarea unui proiect de îmbunătățire a situației de mediu la nivel local. Ei vor putea înainta o cerere de finanțare pentru un proiect orientat spre soluționarea problemei identificate în cadrul competiției „Fii schimbarea!” sau spre îmbunătățirea situației ecologice a patrimoniului natural care a fost cercetat (plantări, curățenie, activități de salubrizare etc.).
Start participare!
Ești elev și te pasionează natura? Locuiești în preajma unei arii protejate din Republica Moldova? Atunci ești invitat să participi în proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”, desfășurat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în rezervațiile „Codrii”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, Parcul Național „Orhei” și Rezervația Peisagistică Țâpova.
Prin participarea la acest proiect, vei beneficia de cunoștințe importante cu privire la ecosistemele locale, fauna sălbatică, conservarea biodiversității și patrimoniului natural din regiunea natală. Totodată, vei avea șansa de a participa la competiții interesante și vei putea obține chiar și o mică susținere financiară pentru a îmbunătăți starea ținutului tău natal!
Condiții de participare:
- Ai vârsta cuprinsă între 11-17 ani;
- Ești interesat de problemele de mediu din localitate;
- Locuiești într-unul din următoarele sate amplasare în preajma celor cinci arii naturale:
1. Rezervația „Codrii”: Lozova, Vorniceni, Pănășești, Micleușeni, Dolna, Scoreni, Căpriana, Codreanca, Țigănești, Romănești, Ciuciuleni, Drăgușenii Noi, Bursuc.
2. Rezervația „Plaiul Fagului”: Sipoteni, Bahmut, Temeleuți, Vălcineț, Rădenii Vechi, Bumbăta, Cornești (sat), Cornești (oraș), Milești, Bălănești.
3. Rezervația Peisagistică Țâpova: Lalova, Horodiște.
4. Rezervația „Prutul de Jos”: Slobozia Mare, Văleni, Brânza, Manta, Câșlița Prut, Giugiulești, Colibași, Vadul lui Isac, Pașcani, Crihana Veche.
5. Parcul Național „Orhei”: Tabăra, Camencea, Teleșeu, Lucășeuca, Seliște, Puțintei, Ivancea, Vatici, Furceni, Trebujeni, Piatra, Mașcăuți, or. Orhei.
Dacă întrunești toate condițiile de participare, te invităm să participi la prima etapă a acestui proiect, și anume înscrierea la Modulul de trei cursuri axate pe conservarea naturii! Acesta se va desfășura în perioada ianuarie – martie 2022, în format online și fizic, și va avea o durată totală de 12 ore.
Tinerii interesați pot să confirme disponibilitatea de participare la modulul de instruire până la data de 10.12.2021 pe adresa de mail mem@mem.md sau la telefonul 067068151.
Pentru a afla mai multe detalii despre proiect poți accesa pagina web „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”. Proiectul este implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu susținerea financiară a Departamentului pentru Programe Internaționale al Serviciului Forestier din Statele Unite (US Forest Service, International Programs).