fbpx

Norvegia: Morsa Freya, atracția sezonului estival, a fost eutanasiată

 Norvegia: Morsa Freya, atracția sezonului estival, a fost eutanasiată

Sursa foto: Getty Images/ bbc.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Morsa Freya, care devenise o atracție estivală în fiordul Oslo, Norvegia, a fost eutanasiată. Autoritățile norvegiene au luat în calcul pericolul la care se expunea publicul curios în fiecare zi, transmite BBC.

Oficialul Direcţiei Norvegiene pentru Pescuit, Frank Bakke-Jensen, a spus duminică, într-un comunicat de presă, că decizia de a eutanasia animalul s-a bazat pe „o evaluare generală a amenințării continue la adresa siguranței oamenilor”.

Din observațiile făcute la fața locului săptămâna trecută, reiese clar că publicul a nesocotit recomandarea de a păstra distanța față de morsă. Prin urmare, posibilitatea de a pune în pericol oamenii și animalul era ridicată”, a adăugat Bakke-Jensen.

Ministerul norvegian al pescuitului a publicat o fotografie a unui grup mare de oameni, inclusiv copii, care stăteau la o distanță mică de morsă. Oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de morsă, punându-se în pericol atât pe ei, cât și pe animal.

Totodată, s-a luat în calcul și mutarea morsei în altă parte, dar s-a renunțat la idee, pentru că exista riscul de a fi pusă în pericol starea morsei.

Morsele trăiesc în general în latitudinile arctice şi mai nordice, dar Freya, al cărei nume face referire la o zeiţă asociată cu dragostea şi frumuseţea în mitologia scandinavă, a fost surprinsă în apele capitalei norvegiene pe la mijlocul lunii iulie.

Devenită vedetă în timpul valului de căldură din vara aceasta, tânăra femelă de aproximativ 600 de kilograme a fost filmată în timp ce vâna păsări sau moţăia pe ambarcaţiuni ce se legănau sub greutatea sa, provocând daune semnificative.

Deşi în mod normal nu atacă omul, animalul ar putea, potrivit autorităţilor, să se simtă ameninţat de persoanele aflate în apropiere şi să le atace.

Internauții și activiștii pentru drepturile animalelor au criticat decizia guvernului norvegian, spunând că soluțiile ar fi trebuit să se concentreze pe schimbarea comportamentului oamenilor.

În urma unei campanii online de strângere de fonduri, a fost colectată suma de 200.000 de coroane norvegiene (20.300 de euro) pentru a ridica o statuie în onoarea morsei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Marina Tighinean