fbpx

De Ziua înverzirii plaiului, au fost plantați peste 276 de mii de puieți

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe data de 5 noiembrie, de Ziua națională de înverzire a plaiului, în întreaga țară au fost plantați peste 276 de mii de puieți. Aceștia au acoperit o suprafaţă de 225,6 hectare. La acţiunea eco-civică de împădurire au participat peste 3000 de persoane din rândul angajaţilor entităţilor silvice, funcţionarilor publici şi societăţii.

Conform datelor Agenţiei „Moldsilva”, au fost plantate 119 sectoare, dintre care 105 sunt din fondul forestier, iar 14 terenuri aparţin Autorităţilor Publice Locale.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, au fost plantați puieți de stejar, salcâm, frasin, glădiţă, iar o parte din terenuri au fost semănate cu ghinde și semințe de nuc negru.

Utilitatea unor asemenea campanii de plantare constă în coeziune, mobilizare şi rezultate. Un alt avantaj al acestei campanii este faptul că atât societatea civilă, cât şi demnitarii de stat au văzut problemele reale cu care se confruntă sectorul silvic la compartimentul „Regenerarea pădurii şi extinderea  suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră”. Printre acestea vom menţiona: tariful de salarizare foarte mic pentru lucrătorii din silvicultură; lipsa tehnicii grele (tractoare şi utilaje speciale pentru pregătirea terenurilor); volumul mare al lucrărilor de realizat”, menționează reprezentanții „Moldsilva”.

Acţiuni de plantare sunt planificate zilnic, pe parcursul lunii noiembrie. Toţi cei care doresc să participe la efortul comunitar de sporire a suprafeţelor împădurite şi atenuarea problemelor de mediu, pot accesa tabelul publicat pe pagina moldsilva.gov.md, care conține date de contact ale persoanelor responsabile şi terenurile disponibile pentru plantări.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu