Moldova a preluat președinția Comisiei pentru protecția Dunării. Ce priorități și-a setat
Moldova a preluat președinția anuală a Comisiei internaționale pentru protecția fluviului Dunărea (ICPDR). Îmbunătățirea cooperării și colaborării dintre membrii ICPDR, cu accentul pe membrii non-UE, reducerea poluării apei în bazinul Dunării, trecerea la divizări sectoriale și consolidarea rezistenței la efectele schimbărilor climatice sunt în fruntea listei de acțiuni a noului președinte, Dorin Andros.
Președintele ICPDR, Dorin Andros, intenționează – pe lângă implementarea actualului Program de măsuri și elaborarea celui de-al treilea Plan de gestionare a bazinului fluviului Dunărea – să elaboreze planurile naționale de gestionare a bazinului hidrografic. Asigurarea investițiilor semnificative pentru aceste proiecte va fi vitală, astfel „consolidarea cooperării dintre ICPDR și instituțiile financiare poate oferi o oportunitate pentru mai multe investiții”, a declarat președintele Andros în discursul său inaugural. Astfel de măsuri ar duce spre îmbunătățirea gestionării apei la nivelul bazinului.
De asemenea, continuarea eforturilor recente ale ICPDR, de a îmbunătăți cooperarea cu sectorul agricol este de cea mai mare importanță. Activitățile recente au inclus elaborarea unui „Document de orientare privind agricultura durabilă”, împreună cu un atelier de „Apă și agricultură”, organizat la Budapesta în noiembrie 2019. Atelierul a reunit reprezentanți din sectoarele apei și agricultură și societatea civilă pentru a discuta nevoile sectoriale și provocările viitoare. Numai prin astfel de măsuri pot fi îndeplinite soluții transfrontaliere de durată, durabile și funcționale.
Alte preocupări specifice ale viitoarei președinții moldovenești includ:
Dezvoltarea conceptului științific pentru calculul echilibrului de apă în zona de captare a Dunării, bazat și pe evoluțiile elaborate anterior (Studiul de orientare și de abordare a UE), pentru a răspunde la deficitul de apă generat de secetele din ce în ce mai frecvente experimentate de toate țările Dunării, îmbunătățirea cooperării dintre ICPDR și Strategia UE pentru regiunea Dunării, în special în domeniile prioritare ale strategiei PA 4 (Calitatea apei), PA 5 (Riscuri pentru mediu), PA 6 (Biodiversitate și peisaj), etc. în beneficiul oamenilor care trăiesc în bazinul Dunării.
„2020 va fi un an important în ceea ce privește colectarea de date și informații de către țări și analiza ulterioară a acestora pentru dezvoltarea următoarelor cicluri ale Planului de gestionare a bazinului fluviului Dunărea și a planului de gestionare a riscului de inundații”, a declarat președintele Andros în discursul său inaugural. „Sperăm că inițiativele și eforturile noastre comune vor duce cu siguranță la o apă mai curată și, în ansamblu, într-un mediu mai bun pe Dunăre și vă asigur că Moldova va face tot posibilul pentru a contribui la obținerea acestor rezultate.”
După ce a marcat o etapă de 25 de ani în viața ICPDR în 2019 (un sfert de secol de la semnarea Convenției de protecție a Dunării), Președinția Moldovei dorește să înceapă noul deceniu, concentrându-se pe trecerea frontierelor atât în termeni sectoriali, cât și geografici.
Dorin Andros a felicitat ICPDR pentru succesul său până în prezent, descriind-o drept un „exemplu de succes recunoscut la nivel mondial de cooperare transfrontalieră pentru gestionarea bazinului hidrografic”.