fbpx

Ministra Mediului: Ucraina nu recunoaște studiul, comandat de PNUD, care arată impactul negativ asupra Nistrului al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc

 Ministra Mediului: Ucraina nu recunoaște studiul, comandat de PNUD, care arată impactul negativ asupra Nistrului al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc
Susține Ecopresa, distribuie!

Ucraina nu recunoaște studiul, realizat la comanda PNUD, care arată impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra fluviului Nistrului. Declarația a fost făcută de ministra Mediului în cadrul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață. Potrivit Iulianei Cantaragiu, despre acest lucru s-a aflat la ședința Comisiei Nistrene care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie la Chișinău.

Cantaragiu a precizat că R. Moldova a cerut asistență pentru realizarea unui nou studiu care va face o evaluare a impactului Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra Nistrului. „O evaluare făcută de experții internaționali și să fie recunoscută de ambele țări, de Ucraina și de R. Moldova”, a menționat Cantaragiu. Potrivit ei, bani în acest sens au fost alocați prin suportul bugetar de 600 milioane de euro pe care urmează să-l primească R. Moldova din partea UE.

Întrebată de jurnalistă despre statutul „Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc”, comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și elaborat de un grup de experți independenți la comanda Ministerului Mediului, Cantaragiu a declarat că este „mai mult material informațional pentru noi, Ucraina nu-l recunoaște”.

CITEȘTE ȘI VIDEO/ Parțial mulțumiți. Din culisele ultimei ședințe a comisiei Nistrene

Potrivit ei, despre acest fapt, reprezentanții țării vecine au anunțat în cadrul ședinței Comisiei Nistrene, care a avut loc pe 28-28 octombrie în Republica Moldova. „Ei au primit toată această informație destul de bolnăvicios”, susține Cantaragiu.

Precizăm că anterior, Radu Cazacu, director adjunct al Agenției Apele Moldovei, unul dintre membrii delegației R. Moldova în comisia Nistreană, a declarat pentru ecopresa.md că R. Moldova a prezentat părții ucrainene rapoarte care demonstrează impactul negativ al hidrocentralelor asupra stării ecologice a fluviului Nistru. Printre efectele negative se numără dispariția a 19 specii de pești, creșterea transparenței apei și fluctuațiile de temperaturi. 

Iar, secretara de stat și copreședinta comisiei, Rodica Iordanov, a declarat că delegația Ucrainei a luat act de cele prezentate și și-a luat timp pentru a studia detaliat informațiile.

150 de kilometri în aval de Naslavcea – sectorul Nistrului cel mai afectat de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsc

Impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) asupra râului Nistru se resimte cel mai puternic pe un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea. Aceasta este una din concluziile studiului privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Mediului, cu sprijinul Suediei.

CITEȘTE ȘI Nistrul cu „venele” tăiate

Printre consecințele care deja sunt vizibile și enunțate de experți se numără și dispariția a 19 specii de pești care viețuiau în râul Nistru, celelalte specii fiind în pericol din cauza schimbării treptate a ecosistemului. Temperatura și calitatea apei s-au schimbat, iar plajele nisipoase se transformă în jungle.

Efectele economice se resimt prin cantitățile instabile sau puternic diminuate de apă în unele perioade critice, uneori cu caracteristici esențial modificate (temperatură, sedimente) pentru mai mulți utilizatori de apă din Republica Moldova, cum ar fi cei din agricultură, industria alimentară, turism și alte sectoare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!