fbpx

Ministerul Mediului: Lacul Beleu se află într-o stare de degradare continuă

Susține Ecopresa, distribuie!

Lacul Beleu, care se află în raionul Cahul, este într-o continuă degradare, iar acest lucru duce la riscul de dispariție a multor specii de animale și păsări. Acestea sunt concluziile la care au ajuns experții de mediu, reprezentanții Ministerului Mediului și ai Rezervației naturale „Prutul de Jos”, care s-au întrunit într-o ședință de lucru în vederea examinării situației actuale a lacului Beleu.

Ședința a fost organizată în urma vizitei de monitorizare, desfășurată în luna mai.

Astfel, s-a constatat că lacul Beleu se confruntă cu colmatarea prin intermediul gârlei Manolescu, colmatarea prin intermediul scurgerilor de pantă, colmatarea prin intermediul drumurilor de acces spre sonde. „Cu regret, acestea sunt efectele secetei din ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice. Poluarea cu produse petroliere de la sonde, structura zonei umede denaturată, debitul de apă tot mai redus, înmulțirea excesivă a salciei etc. contribuie foarte mult la degradarea ecosistemului din regiune”, se spune într-un comunicat al ministerului de resort.

Secretara de stat a Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, prezentă la ședință, a vorbit despre necesitatea stabilirii măsurilor atât pe termen mediu, cât și pe termen scurt, prin implicarea și contribuția tuturor în vederea stopării degradării ecosistemului în ansamblu. Cei prezenți au propus soluții care trebuie aplicate urgent, printre care: împădurirea, renaturarea gârlei Manolescu, reabilitarea gârlei Popovca, înlăturarea salciei excesive etc.

Experții și specialiștii din cadrul Ministerului Mediului urmează să elaboreze un plan de acțiuni care va fi examinat de toate părțile interesate cu scopul de a selecta acțiuni imediate și de a identifica resurse financiare necesare.

Lacul Beleu este parte componentă a rezervației naturale „Prutul de Jos”. Este unul din cele mai mari lacuri din Republica Moldova și are lungimea de 5 km și lățimea de 2 km.

Foto: Ministerul Mediului
Foto: Ministerul Mediului
Foto: Ministerul Mediului
Foto: Ministerul Mediului
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu