Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Masa festivă | Sărbători eco-fericite!
Pentru mulți, Crăciunul și Anul Nou sunt despre a mânca și a bea pe cinste. Așa se face că de sărbători, ajungem să cumpărăm de patru ori mai mult decât avem de fapt nevoie – și să aruncăm pe măsură. Ca să fim mai blânzi cu Mama Natură în acest sezon, am pregătit un ghid eco-friendly pentru masa de sărbători, cu schimbări micuțe pentru un impact mare.
Fă o revizie în frigider. Înainte de a porni la cumpărături, verifică ceea ce ai deja în frigider și caută moduri de a folosi în primul rând produsele care se vor altera curând. Sunt o mulțime de rețete ingenioase prin care poți salva alimentele, cum ar fi chipsuri de legume la cuptor sau brioșe cu banane.
Fă-ți o listă de cumpărături. Fără o listă la îndemână, tindem să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Alcătuiește din timp un meniu pentru masa de sărbători, după care pregătește lista de produse necesare. Ține cont de numărul de persoane care vor servi masa cu tine și adaugă 1-2 porții pentru oaspeți-surpriză.
Cât mai puțin plastic. Mergi la cumpărături înarmat cu torbe, torbițe și alte recipiente. Pe lângă fructe și legume, găsești multe alte produse (crupe, nuci, dulciuri etc.) disponibile la vrac în anumite magazine și la piață.
Cumpără local și sezonier. Cumpărând produse de sezon de la producători locali, susții economia țării sau a regiunilor și contribui la mai puțină poluare, datorită drumului mai scurt al produselor de la sursă până la farfuria ta.
Mergi pe veggie. Industria cărnii emite de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât producția de alimente vegetale. De aceea, un consum de carne mai redus are efecte pozitive pentru ecologie, dar și pentru sănătatea și buzunarul tău.
Alege produsele „urâte”. Circa 100 de milioane de tone de fructe și legume sunt irosite în fiecare an în Europa din motive estetice.Salvează produsele cu aspectul mai puțin atractiv – elesunt la fel de nutritive și delicioase ca cele „perfecte”, și adesea cu mai puțini conservanți dăunători.
Fără vase de unică folosință. Folosește farfurii, pahare și tacâmuri din ceramică sau de sticlă în locul celor de unică folosință. Dacătotușiești nevoit să rămâi la cele de unică folosință, alege cartonul sau bambusul!
Evită risipa alimentară. Congelează alimentele pe care nu reușești să le consumi de sărbători sau pregătește din ele pachețele pe care să le oferi prietenilor, vecinilor și oamenilor nevoiași.
Compostează. Nu arunca resturile alimentare – ele pot deveni un îngrășământ valoros pentru grădină! Vezi aici câteva metode simple de a face compostul la tine acasă, chiar și locuind la bloc. Pentru compostul după metoda Bokashi, poți găsi ghidare și materiale (găleți, tărâțe etc.) la inițiativa Ask a Worm.
Meniul de sărbători
Mesele de Crăciun și Anul Nou nu trebuie neapărat să fie dominate de mâncăruri multe și grele, urmate de indigestie și mustrări de conștiință. Ieși din tipar cu un meniu sănătos și ecologic, care combină bucatele tradiționale cu cele originale, inedite.
Aperitive delicioase
Poți da startul mesei de sărbători cu un hummus cremos cu vinete coapte. Este sănătos, fiind bogat în calciu și antioxidanți, dar e și prietenos cu silueta, căci hummusul e plin de fibre și grăsimi bune. Va fi delicios mai ales însoțit de o pâine crocantă cu maia, pe care o poți cumpăra într-o mare varietare de la BIOrganic RAW Cafe, rețeaua de magazine SINCER și de la brutăria „Iarba Noastră”.
Felul principal
Ce ar fi masa de sărbători fără nelipsitele sarmale? Din fericire, bucătăria noastră locală a avut grijă să adapteze acest preparat pentru perioadele de post, așa încât nu vei avea probleme să găsești variante vegane. Găsești aici trei rețete de sarmale de post care ne-au lăsat gura apă, una mai ispititoare ca alta.
Dacă nu vrei totuși să renunți la bucatele din carne, înlocuiește pe cât posibil carnea de porc cu cea de curcan, care este bogată în proteine și săracă în grăsimi (dacă renunți la piele). În plus, carnea de pasăre are o amprentă de carbon mult mai mică decât carnea roșie, deci și mediul va avea de câștigat.
Este important să cumperi carnea de la producători locali de încredere, despre care te poți informa în ce condiții cresc animalele.
Deserturi sănătoase
Ca să prepari ceva deosebit pentru masa de sărbători, poți încerca un cozonac raw cu mac sau un chec cu cartof dulce și alune. Cartoful dulce este un înlocuitor de nădejde pentru făină în copturi, ba mai mult, e plin de antioxidanți și vitamine care îți aduc o stare de bine!
Și bineînțeles, nu uita să pui multe fructe la discreția musafirilor, dintre care nu trebuie să lipsească clasicele mandarine!
Indiferent ce pui pe masa de sărbători, nu uita să te bucuri de valorile care contează cu adevărat în această perioadă, dincolo de consumerismul care o domină. Urmează un nou articol despre cum să organizezi o petrecere de Revelion mai prietenoasă cu mediul. Rămâi cu ochii pe noi!