fbpx

Mai mulți consilieri din Rezina și-au exprimat dezacordul față de proiectul care permite arderea anvelopelor uzate. Declarația adresată șefei statului

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți consilieri ai Consiliului raional Rezina și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul de lege inițiat care permite arderea anvelopelor uzate. Aceștia au adresat o declarație președintei Sandu, președintelui Parlamentului Igor Grosu și premierei Natalia Gavriliță prin care le-a cerut să retragă proiectul de pe agenda Parlamentului, iar specialiștii din cadrul  ministerelor Mediului și Sănătății să se implice în evaluarea stării ecologice a aerului inspirat de cetățenii la ziua de astăzi, iar rezultatele obținute să fie făcute publice. 

Declarația a fost făcută publică la 23 decembrie, iar în ședința din 24 decembrie, una din autoarele proiectului a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Atunci proiectul urma să fie votat în lectura a doua.

Precizăm că, deputații au aprobat la 9 decembrie în prima lectură inițiativa privind reducerea generării de deșeuri în Republica Moldova. Proiectul votat propune modificări la legea privind protecția mediului înconjurător și legea privind deșeurile. Potrivit autorilor, scopul PROIECTULUI constă în precizarea unor terminologii și reglementări stipulate de principalele acte legislative care reglementează deșeurile. Totodată, acesta concretizează proprietățile deșeurilor periculoase.

De asemenea, modificările la legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce, potrivit autorilor, va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor.

În context, mai mulți consilieri din raionul Rezina au votat o declarației prin care și-au exprimat dezacordul față de proiectul dat. În declarație, aceștia notează că, în orice stat care se doreşte a fi democratic, un stat în care drepturile omului se respectă, legiuitorii înainte de a lua decizii de ordin major se consultă cu cetățenii, analizează impactul social, economic, și nu în ultimul rând impactul ecologic asupra populaţiei.

Potrivit semnatarilor, modificările care au fost propuse: „și alineatul 8) va avea următorul cuprins: „ia deciziile definitive pentru amplasarea obiectelor regionale de importantă națională privind valorificarea, tratarea, reciclarea, eliminarea, depozitarea sau înhumarea deșeurilor, conform articolului 8 lit. e) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, precum și pentru păstrarea substanțelor chimice periculoase și radioactive”, deschid poarta spre o catastrofă ecologică care va afecta în mod prioritar locuitorii raionului Rezina.

Mai jos vă prezentăm textul declarației publicat și pe pagina oficială a Consiliului Raional Rezina:

„Doamnă Președintă a Republicii Moldova, stimați Deputați, doamnă Prim ministru, este absolut greșită direcţia aleasă de către conducerea de vârf a Republicii Moldova. În orice stat care se doreşte a fi democratic, un stat în care drepturile omului se respectă, legiuitorii înainte de a lua decizii de ordin major se consultă cu cetățenii, analizează impactul social, economic, și nu în ultimul rând impactul ecologic asupra populaţiei.

Modificările care au fost propuse:”și alineatul 8) va avea următorul cuprins: „ia deciziile definitive pentru amplasarea obiectelor regionale de importantă națională privind valorificarea, tratarea, reciclarea, eliminarea, depozitarea sau înhumarea deșeurilor, conform articolului 8 lit. e) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, precum și pentru păstrarea substanțelor chimice periculoase și radioactive”, deschid poarta spre o catastrofă ecologică care va afecta în mod prioritar locuitorii raionului Rezina.

Suntem ferm convinși că autorii proiectului de lege, și deputații care au votat-o în prima lectură inclusiv domnul Iurcu Dorel, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, locuitor al Raionului Rezina, cunosc despre faptul că la arderea anvelopelor, în atmosferă, sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerogene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcția vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 km”, fapt argumentat de către Agenția de Mediu.

Modificările propuse de către doamnele deputate Ina Coșeru și Mariana Cuşnir scot din circuitul cu care s-a operat în actele propuse spre a fi modificate expresiile deşeuri toxice și substante toxice acestea fiind înlocuite cu deșeuri periculoase și substante periculoase. Astfel, conform literaturii de specialitate substantele toxice sunt acele substanțe care au în compoziție un toxic care este dăunător mediului înconjurător sau organismului viu cu care vine în contact putând provoca în anumite doze și moartea acestuia. Iar prin substante periculoase se înțelege orice substanţă lichidă, gazoasă sau solidă care prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea lucrătorilor — sunt prezente în aproape toate locurile de muncă. Aici nu este altceva decât acoperirea voalată a faptului că cu bună știință substanțele toxice sunt ,,dezmierdate” în periculoase, care aparent nu ar prezenta mare pericol pentru viața și sănătatea oamenilor.

N-a a fost solicitată opinia cetăţenilor direct vizați. De zeci de ani localitățile Mateuți, Solonceni, Păpăuți, Rezina, Saharna, Țareuca, Ciorna, Boşernița, Stocnaia, Lipceni etc., se confruntă cu depuneri asemenea prafului de proveniență necunoscută, căzut peste noapte pe case, automobile, grădini și culturi agricole. Starea de sănătate a cetăţenilor s-a înrăutățit semnificativ crescând considerabil numărul bolnavilor de cancer, în special în rândul persoanelor tinere, apte de muncă. Cine își va asuma răspunderea pentru calitatea aerului respirat de cetățenii acestor localități?

Este cunoscută opinia cercetătorilor care susţin că în caz de aprindere a anvelopelor, arderea este practic imposibil de oprit. Aici amintim că în acest proiect s-a mai propus şi excluderea termenului substante inflamabile din art. 32 lit.h din Legea 209/2016 cu privire la deșeuri. Dar oare un astfel de material precum cauciucul nu este inflamabil odată ce nu se mai poate opri dacă este aprins?

Conform notei informative la proiectul de lege se propune excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate.

Autorii proiectului invocă faptul că din punct de vedere financiar avem de câștigat. Întrebarea noastră este Cine va avea de câștigat?

În legătură cu necesitatea ocrotirii mediului și respectării normelor legislative, instalațiile ce ard anvelopele trebuie să fie dotate cu instalații costisitoare de reținere a substanțelor nocive din emisii. Sursele financiare necesare în acest caz scad eficiența economică a anvelopelor ca combustibil. Astfel, se pierde avantajul economic al folosirii lor ca combustibil ieftin, comparativ cu alte metode de prelucrare. Cât de pregătită este uzina de ciment „LAFARGE”cu astfel de instalații?

Indiferent de culoarea politică legiuitorii ţării trebuie să pună în capul mesei grija față de cetățeni. Despre ce fel de grijă față de ei vorbim astăzi când cetăţenilor raionului Rezina, cât și celor din Râbnița le este îngrădit dreptul la AER CURAT!!!

Să nu uităm data de 16 ianuarie 2008, când tot satul Solonceni, raionul Rezina, a fost „nins” cu o substanță de culoare cărămizie. Praful depus pe case, pământ, copaci a speriat și îngrozit localnicii: Oamenii au început să respire mai greu, să tușească, să aibă amețeli și chiar grețuri. Nu se întreabă nimeni care este cauza şi sursa poluării. Experții independenți presupun că „praful roșu” a fost urmarea unei erupții (emisii) produse la una din uzinele aflate la doar câțiva kilometri de sat: uzina de ciment sau cea metalurgică de la Râbnița.

Prin modificările propuse pentru articolul 8 și articolul 9 din Legea 209/2016 se exclud din procesul decizional autoritățile publice locale. Suntem profund indignați de modul în care s-a elaborat acest proiect de lege, lipsa consultărilor cu cetățenii, cu administrația raionului, cu specialiștii din domeniile vizate, cu reprezentanţii APL de nivelul I, cu specialiştii din sănătate și societatea civilă. Ce răspunsuri să oferim cetăţenilor care în fiecare zi solicită de la noi acțiuni iar noi suntem în imposibilitate de a reacționa cumva.

În contextul celor expuse mai sus solicităm respectuos:

  1. Retragerea proiectului de lege înregistrat cu nr.292 din 19.10.2021 de pe agenda Parlamentului;
  2. În cazul în care nu se va retrage solicităm doamnei preşedinte să nu promulge legea după votarea în a doua lectură;
  3. Specialiştilor din cadrul ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, tuturor factorilor de decizie să se implice în evaluarea stării ecologice a aerului inspirat de cetățenii noștri la ziua de astăzi, iar rezultatele obținute să fie făcute publice.

Sperăm că apelul nostru va fi auzit şi vom fi înțeleși corect. În cazul în care deciziile adoptate vor veni în contradicție cu solicitările noastre, cetățenii anunță că vor ieși la proteste, blocând chiar și accesul spre uzina de ciment din oraşul Rezina”.

CITEȘTE ȘI Partidul Verde Ecologist a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu: „Sănătatea mai multor generații de moldoveni depinde de decizia Dumneavoastră”

Anterior și Partidul Verde Ecologist i-a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu prin care i-a cerut să se implice în stoparea legiferării incinerării anvelopelor uzate. Reprezentanții formațiunii politice susțin că incinerarea anvelopelor este un proces foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Totodată, mai mulți membri ai partidului au protestat în fața Parlamentului împotriva inițiativei legislative.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!