(FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
ANSP atenționează administrarea, în scop profilactic, a preparatelor de Iod poate prezenta riscuri pentru sănătate
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează, în contextul incendiului care s-a produs la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina), că nu se atestă, la moment, o creștere a nivelului radiației și nu există careva riscuri pentru populația din Republica Moldova privind o eventuală expunere la radiații ionizante.
Totodată, ANSP anunță că administrarea de către populație, în scop profilactic, a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există temei pentru aceasta. Atenționăm că utilizarea preparatelor menționate poate prezenta riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide.
ANSP monitorizează zilnic starea fondului radioactiv pe teritoriul țării, prin efectuarea de măsurători dozimetrice în spațiul deschis, investigații de spectrometrie gama a diferitor produse alimentare, apei potabile, solului, depunerilor atmosferice și a altor obiecte. În context, anunțăm că debitul dozei echivalente a fondului gama constituie 80-130 nSv/h(nanoSievert/oră) și se situează în limitele fondului natural caracteristic spațiului geografic al Republicii Moldova.
Potrivit datelor de laborator primite până în prezent, nu există motive de îngrijorare referitoare la expunerea la radiații ionizante a populației țării noastre.
De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să fie monitorizat.