fbpx

Guvernul a redus termenul de acordare a autorizației de mediu pentru irigare

 Guvernul a redus termenul de acordare a autorizației de mediu pentru irigare
Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul a aprobat astăzi modificări în unele acte normative privind sectorul de irigare. Astfel, executivul a redus termenul pentru obținerea autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, acordată de Agenția de Mediu, de la 30 la 20 de zile. Potrivit membrilor cabinetului de miniștri, astfel au fost excluse impedimentele de ordin juridic și administrativ, ceea ce va eficientiza gestionarea bunurilor sistemelor centralizate de irigare ce le-au fost transmise în comodat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI).

Conform documentului, Agenția de Mediu va acorda autorizația pentru irigare timp de 20 de zile în loc de 30 de zile, așa cum era până acum. „Pentru a asigura protejarea investiției publice a statului în Sistemele Centralizate de Irigare și utilizarea rațională a resurselor de apă, s-a stabilit că, în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional, autorizația de mediu pentru folosința specială a apei să fie eliberată AUAI și entităților juridice abilitate să gestioneze infrastructura centralizată pentru irigații”, se spune într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, autorizația de mediu pentru folosința specială a apei va putea fi modificată de către instituția competentă, la cererea titularului, prin intermediul ghișeului unic.

Proiectul mai prevede reglementarea procedurii de cesionare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, în cazul în care sunt mai mulți cesionari.

Totodată, noile modificări reglementează amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a bazinelor de acumulare a apei din precipitații, fiind o soluție de aprovizionare cu apă pentru irigare. Соnform prevederilor articolului 2 din Legea apelor, precipitațiile care cad pe terenurile private pot fi folosite de către proprietar, se consideră folosința generală a apei și nu este nevoie de o autorizație în acest sens.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu