fbpx

Ce spune Moldsilva despre tăierile silvice pe mii de hectare în 2018

 Ce spune Moldsilva despre tăierile silvice pe mii de hectare în 2018

Foto: FB/Inspectoratul Pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția „Moldsilva” anunţă că în 2018 tăierile silvice au fost efectuate pe 26756 de hectare. Într-un comunicat de presă, agenția arată că ea a oferit datele Biroului Național de Statistică. În același timp, agenția spune că suprafața de 26,7 mii de hectare constituie perimetrul în care au fost efectuate tăieri silvice sau exploatări forestiere.

Astfel, potrivit „Moldsilva” cifra totală a tăierilor silvice, pentru anul 2018, se repartizează în felul următor:
– tăieri de produse principale (inclusiv tăieri selective și tăieri rase) – 4726 ha;
– tăieri de îngrijire și conducere – 20377 ha (inclusiv degajări, curățiri, rărituri și tăieri de igienă);
– tăieri diverse – 1653 ha.

În același timp, ecologiștii susțin că datele sunt alarmante, iar statul ar trebui să găsească alternative pentru lemnul de foc recoltat legal.

„Datele sunt alarmante, iar situaţia din fondul forestier reprezintă, dincolo de aspectele ecologice, o problemă de siguranţă naţională. Am intervenit de zeci de ori la instituțiile statului, la Președinție, Parlament și Guvern, am adus suficiente argumente ca factorii de decizie să includă grija față de păduri în agenda lor, dar e din rău în mai rău”, afirmă Alecu Reniţă, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, pentru revista Natura.

Aurel Lozan, reprezentant WWF în R. Moldova, susține, pentru revista Natura, că statul ar trebui, cu pași rapizi, să promoveze conceptual și financiar dezvoltarea sectorului forestier privat (după exemplul altor țări, cum ar fi Ungaria, care, practic, și-a dublat suprafața pădurilor în ultimii 15 ani).

„Trebuie să fie identificate surse alternative pentru lemnul de foc recoltat legal, astfel încât resursele forestiere să fie gestionate durabil. Încă în 2015 am atenţionat că nivelul de recoltare a masei lemnoase (legală plus ilegală) din păduri este nedurabil și dacă va continua în același mod, vom avea pierderi majore pe termen lung”, conchide Aurel Lozan, pentru revista Natura.

R. Moldova are doar 12% de păduri, în timp ce ar trebui să fie minim 15%.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.