fbpx

La Edineț a fost dat în exploatare un apeduct reparat și extins din bani europeni

 La Edineț a fost dat în exploatare un apeduct reparat și extins din bani europeni
Susține Ecopresa, distribuie!

În orașul Edineț a fost dat în exploatare un apeduct care a fost restaurat și extins din fonduri oferite de Uniunea Europeană. 

Potrivit Guvernului, proiectul, finanțat prin intermediul GIZ Moldova și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, a presupus reabilitarea și extinderea a 33 de km de rețele de apeduct și conectarea a 2 778 de gospodării la rețeaua de alimentare cu apă din conductă.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat, în cadrul evenimentului de lansare, că localitățile rurale vor deveni, prin modernizare, mai atractive pentru tineri, dar și pentru investitori, ceea ce ar putea convinge cetățenii moldoveni să rămână în țară.

Dezvoltarea localităților rurale, reabilitarea drumurilor și a infrastructurii de apă și canalizare se înscriu printre prioritățile Cabinetului pe care-l conduc. Drept exemplu în acest sens îl constituie proiectul inițiat de Guvern – Satul European, lansat în vara acestui an. Ne dorim ca, peste un an, să asistăm la lansarea celor 500 de proiecte care se implementează în localitățile selectate prin concurs și să vedem construite noi sisteme de alimentare cu apă și canalizare, proiecte de iluminat stradal sau parcuri fotovoltaice. Ne dorim să atragem investiții în sate, iar oamenii să aibă locuri de muncă bine plătite, condiții moderne de trai și astfel să rămână în țară, acasă, alături de întreaga familie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Construcția apeductului a durat aproape un an și a costat circa 61 de milioane de lei. Activitățile proiectului au avut loc în baza Memorandumului de Înțelegere la implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorul de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Edineț, încheiat în 2018 între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, autoritățile publice locale de nivelul I și II din raionul Edineț și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu