Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Jurnaliștii de mediu au lansat jocul CanalizaREA BUNĂ
Jurnaliștii de mediu lansează un nou produs – astăzi pe Facebook și pagina ecopresa.md a apărut un joc, ”CanalizaREA BUNĂ”, care explică pe înțelesul tuturor tipurile de canalizare, care sunt cele mai optime în funcție de locație și posibilități financiare și în ce mod influențează fiecare mediul înconjurător, calitatea apelor și sănătatea etc.
”Din cauza omului, asăzi, peste 85% din fântânile republicii nu au apă bună de băut. Încă suntem împânziți de latrine (veceuri în fundul grădinii), încă practicăm haznale (gropile în care acumulăm apele uzate din baia, bucătăria și toaleta noastră), iar consumul de detergenți chimici crește constant. Subiectul canalizării însă nu este de departe cel mai atrăgător pentru publicul larg. De aceea, noi, jurnaliștii de mediu, trebuie să găsim soluții ca să putem povesti interesant despre ele. Astfel a apărut și acest joc” – a declarat Cătălina Molodoi, autoarea conceptului, manager dezvoltare a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.
Jocul este o modalitate rapidă și captivantă să devii informat pe subiectul canalizării și epurării, despre care este necesar să fim informați cu toții. Problema calității apei în Moldova este într-adevăr foarte gravă. “Am avut norocul să lucrăm cu o echipă foarte bună – cu Alex Bureț, binecunoscut pentru caricaturile lui și activismul de mediu, cu Natalia Ciobanu, lector Universitar, doctor în științe inginerești, care ne-a consultat pe subiectul canalizării și apelor uzate, și cu echipa – Opentech Development, care dincolo de partea tehnică, ne-a uimit prin atitudinea lor civică și interesul față de subiecte sociale”.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociatia Presei Independente (API).
1 Comment
[…] Detalii pe site-ul ecopresa.md […]
Comments are closed.