fbpx

Cât de eficientă este terapia cu iod în cazul unui dezastru nuclear? Răspunde Agenția Medicamentului

 Cât de eficientă este terapia cu iod în cazul unui dezastru nuclear? Răspunde Agenția Medicamentului
Susține Ecopresa, distribuie!

În contextul creșterii cererii de medicamente cu Iod, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) informează că instituția monitorizează strict stocurile de medicamente din farmacii și întreprinde eforturi considerabile pentru a facilita importul cu medicamente ce conțin Iod și a asigura piața farmaceutică.

Cât despre eficiența terapiei cu iod, în cazul unui dezastru nuclear, Agenția informează că – potrivit specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o mare însemnătate în contaminările cu radionuclizi, cu perioada de dezagregare scurtă, are protecția glandei tiroide prin administrarea preparatelor de iod stabil, care blochează sau reduc acumularea de iod radioactiv în tiroidă, aceasta fiind cea mai eficientă măsură preventivă și de protecție împotriva radiațiilor.

De asemenea, AMDM precizează că preparatele cu iod (iodură de potasiu), administrate în cazul contaminărilor cu radionuclizi, au rol de protecție împotriva acestora prin determinarea saturării mecanismul de transport al iodului de glanda tiroidă, astfel reducând cantitatea de iod radioactiv care ar putea pătrunde în glanda tiroidă, țesutul adiacent acesteia, și ca rezultat, în întreg organismul.

Cu privire la efectele secundare și riscurile la care ne expunem administrând iod, Agenția menționează că administrarea iodului în dozele corespunzătoare, cu scop de profilaxie a contaminării cu radionuclizi, pot fi: tulburările tiroidiene, cum ar fi tiroidita autoimună, Boala Graves și gușă nodulară. Alte efecte secundare, cum ar fi efectele gastrointestinale sau reacții de hipersensibilitate, pot apărea, dar sunt în general ușoare şi sunt considerate de importanță minoră. Drept reacții adverse grave de tip hipersensibilitate, se pot dezvolta dermatita herpetiformă și vasculita hipocomplementemică.

Totodată, în ceea ce privește incendiului de la Centrala Atomică din Zaporijie, Ucraina, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație. La fel, și Ministerul Mediului susține că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Astfel, atragem atenția cetățenilor și precizăm că administrarea medicamentelor trebuie făcută rațional, adecvate nevoilor clinice, în doze ce corespund propriilor cerințe individuale, pentru o perioadă adecvată de timp.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!