fbpx

Reprezentanți ai societății civile cer transformarea fostului Stadion Republican într-un parc

 Reprezentanți ai societății civile cer transformarea fostului Stadion Republican într-un parc
Susține Ecopresa, distribuie!

Un grup de activiști protestează împotriva vânzării terenului de 5,2 hectare din centrul istoric al Chișinăului. Guvernul Republicii Moldova a reluat procesul de negociere privind vânzarea fostului Stadion Republican către Ambasada SUA, în timp ce activiștii solicită ca acesta să fie transformat într-un parc public.

Ambasada SUA intenționează să contruiască pe terenul fostului Stadion Republican un campus diplomatic, să restaureze porțile monumentale de la intrarea în fostul stadion, precum și să creeze un parc accesibil tuturor cetățenilor.  Investiția totală a proiectului va fi de  250 de milioane de dolari.

„Prima noastră prioritate va fi amenajarea zonelor verzi şi asigurarea accesului comunităţii la ele”, a anunțat ambasada.

La rândul său, grupul de inițiativă „Stadionul este Republican” susține că vânzarea terenului este ilegală și contrară mai multor legi naționale și cere ca terenul să fie transformat într-un parc public. În acest sens, activiștii prezintă mai multe argumente:

1. Terenul este un bun comun și a fost întotdeauna un spațiu public, în beneficiul locuitorilor. În secolul al XIX-lea, a fost un spațiu public (Piața Fânului) care servea drept piață pentru nevoile locuitorilor. La mijlocul secolului al XX-lea, i s-a conferit o nouă funcție publică: Stadionul Republican, cea mai veche arenă de sport din Moldova.

2. Terenul este amplasat în centrul istoric al Chișinăului. În tot centrul istoric există doar două spații publice verzi: Grădina Publică și Grădina Catedralei.

3. Timp de aproape 20 de ani, pe teritoriul fostului Stadion Republican a crescut o vegetație generoasă de arbori, arbuști și plante ce îndeplinesc funcții importante pentru ecosistemul urban din mun. Chișinău: adăpostesc mai multe specii de păsări și alte animale, creează și mențin biodiversitatea, prelucrează importante cantități de dioxid de carbon (zona se află în proximitatea uneia dintre cele mai aglomerate artere de transport – strada Ismail).

Un parc public nu poate fi creat dintr-o pârloagă. E nevoie de investiții pe măsură

Petru Vinari, expert în gestionarea ecosistemelor forestiere, este de părere că un parc public în centrul Chișinăului este absolut binevenit, însă are unele rețineri legate de vegetația existentă. „De regulă, spațiile abandonate sunt acaparate de specii de vegetație invazive, cu un ciclu de viață scurt, fără vreo valoare pentru ecosistem. Mai mult, acestea reprezintă o amenințare pentru genofondul speciilor autohtone. Un parc nu poate fi creat dintr-o pârloagă, acesta trebuie creat în baza unui concept, să reprezinte o compoziție și urbanistică, și peisagistică.

Ideea unui parc este binevenită, îmi place. Sunt multe state care implementează conceputul de împădurire urbană, Japonia, de exemplu. Acesta presupune mai multe spații verzi împădurite pentru recreerea umană, pentru menținerea biodiversității, dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață – curățarea aerului, reducerea temperaturii, reținerea apei pluviale în timpul ploilor puternice etc.

Trebuie să fim însă conștienți că transformarea unui stadion abandonat într-un parc public pe o suprafață de peste 5 ha presupune și investiții corespunzătoare”.

„Stadionul este Republican” a inițiat o petiție

Grupul de inițiativă Stadionul este Republican” a inițiat recent și o petiție online în acest sens. Petiția a adunat peste 500 de semnături, iar membrii grupului își propun să ajungă la 1000.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc