fbpx

Invitație în satele Rezervației Orheiul Vechi

 Invitație în satele Rezervației Orheiul Vechi

„Satul meu – leagăn de poveste” – broșură cu texte și desene ale copiilor din localitățile Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi

Susține Ecopresa, distribuie!

„Satul meu – leagăn de poveste” – astfel este întitulată broșura cu texte și desene ale copiilor din localitățile Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi, recent editată de Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM).

Lucrarea conține lucrările a 16 elevi (clasele gimnaziale) din opt localități – Trebujeni, Furceni, Ivancea, Mașcăuți, Marcăuți, Susleni, Holercani și Piatra, câștigători ai premiului I la concursul de creație „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului”. Concursul a fost desfășurat de MEM, în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervațieiˮ, implementat cu suportul Serviciului Silvic al Statelor Unite ale Americii (US Forest Service).

Scopul concursului a fost de a crește gradul de cunoaștere și atașament al tinerilor din arealul Rezervației Orheiul Vechi față de potențialul localității de baștină. Lucrările incluse în culegere reprezintă o invitație pentru cititori de a vizita și de a descoperi cele mai frumoase locuri cu care se mândresc copiii din localitățile amplasate în arealul Rezervației.

Vedere din satul Ivancea în reprezentarea Evelinei Rusu
Vedere din satul Ivancea în reprezentarea Evelinei Rusu

„Acest colțișor de rai, Ivancea, este înconjurat de codri şi este mereu învăluit de un aer curat, proaspăt, de pădure, mult tămăduitor. Localitatea este vizitată de mai mulți turiști. Oamenii satului sunt deosebit de generoși și buni la suflet”, scrie în lucrarea ei Daniela Spătari, elevă a Gimnaziului Ivancea.

„Cât cuprinzi cu ochii – împrejurimi pitorești, încântătoare, dealuri cu pante domoale, cu podișuri și culmi întinse, cu văi și vâlcele coborând cătinel spre lunca Nistrului. Uneori, când privesc în jur, am impresia că sunt într-o poveste, admirând frumusețea și armonia priveliștilor mirifice ale baștinei mele”, remarcă Vlada Sandu, elevă a Liceul Teoretic Holercani.

Pe malul Răutului la Susleni. Desen realizat de eleva Tatiana Guja
Pe malul Răutului la Susleni. Desen realizat de eleva Tatiana Guja

„Eu cred că satul nostru este atractiv, deoarece este foarte frumos – atât prin oamenii care îl locuiesc, cât şi prin natura ce-l înconjoară. Desigur, nu poți cuprinde totul într-o singură zi, precum nici descrierea acestei comori nu poate încăpea doar pe o coală de hârtie”, menționează Tatiana Guja, elevă a Gimnaziul „Vasile Lupu” din Susleni.

Succesul concursului „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului” se datorează implicării și dedicației profesorilor care au ghidat copiii în realizarea lucrărilor, cărora MEM le exprimă recunoștință. Este vorba despre Sergiu Suvac, IP Gimnaziul Ivancea; Ludmila Buzilă, IP Gimnaziul Trebujeni; Irina Gașper, IP Gimnaziul Furceni; Viorica Sârbu, IP Gimnaziul Piatra; Elena Carțân, Gimnaziul Ioan Sârbu, Mașcăuți; Maria Bodean și Ana Popușoi, Liceul Teoretic Holercani; Oleg Bejan, IP Gimnaziul Marcăuți; Mariana Soltan, Gimnaziul „Vasile Lupu”, Susleni

„Implicarea tinerei generaţii în cunoaşterea profundă a potenţialului natural şi a monumentelor culturale prin activităţi practice, este un factor foarte important, iar promovarea programelor educaţionale pentru tineri şi maturi este un domeniu prioritar al Mișcării Ecologiste din Moldova dar și al US Forest Service – o instituţie multifuncţională care pe lângă activităţile sale de bază de gestionare a pădurilor şi a ariilor protejate din SUA, promovează multe alte activităţi ecologice, turistice şi culturale” , se menționează în deschiderea broșurii „Satul meu – leagăn de poveste”.

Citiți și: Localitățile Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi în viziunea copiilor

us forest memAcest articol este publicat în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu sprijinul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!