După COP29, Republica Moldova așteaptă sprijin pentru proiectele sale de mediu și energie verde
Întreprinderile silvice din țară vor fi inspectate de un grup de lucru
Un grup de lucru va efectua o serie de inspecții la întreprinderile silvice din țară, pentru a evalua volumul exact al masei lemnoase în urma tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice desfășurate în fondul forestier de stat. Grupul va analiza corectitudinea desfășurării tăierilor, pentru a depista surplusurile de masă lemnoasă care a fost extrasă ilegal. O decizie în acest sens a fost aprobată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, după ce în adresa instituției au parvenit mai multe sesizări cu referire la tăierile ilegale din mai multe ocoale silvice.
Prima inspecție a avut loc la Rezervația naturală Codrii. Au fost verificate 4 parcele unde au avut loc lucrari silvice, pentru a estima volumul masei lemnoase extrase si suprapunerea rezultatelor cu cele stipulate in biletele silvice.
„MADRM a trasat câteva obiective clare în ceea ce privește gestionarea fondului silvic de stat. Silvicultura, pădurile, sunt un subiect dureros. Avem multe sesizări din partea cetățenilor privind tăierile ilegale. Am decis să verificăm ocoalele silvice pentru a evalua și a observa dacă masa lemnoasă autorizată corespunde celei recoltate și dacă nu sunt comise încălcări vădite” a subliniat Maxim Popov.
Totodată, oficialul a avertiza silvicultorii despre necesitatea respectării ordinului, prin care se dispune sistarea tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat. Astfel, fiind interzise oricare tip de tăiere: tăierea de produse principale, tăieri de produse secundare și alte tăieri.
În același context Secretarul de Stat, Maxim POPOV a precizat că în cazul în care vor fi depistate surplusuri de masă lemnoasă, administratorii entităților silvice vor fi sancționați disciplinar, în conformitate cu legislația, în vigoare.
Acesta a mai menționat că „suntem în proces de evaluare a activității întregii Agenției Moldsilva pentru a reorganiza instituția în scopul eficientizării acesteia în folosul mediului și a întregii societăți”.
Membrii grupului de lucru sunt reprezentanți ai MADRM, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Informații și Securitate.