fbpx

Între 1500 și 15 000 de lei. Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuitul ilicit, majorate de până la trei ori

 Între 1500 și 15 000 de lei. Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuitul ilicit, majorate de până la trei ori

Foto: ©FAO/Carly Learson

Susține Ecopresa, distribuie!

Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat de până la trei ori. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament, cu votul a 60 de deputați.

Valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor.

În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate, pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

Astfel, cea mai mică despăgubire care urmează a fi achitate de cetățeni va fi de 30 unități convenționale sau 1500 de lei, față de 50 de lei cum era până în prezent. Iar cea mai mare despăgubire, potrivit proiectului, va fi de 300 unități convenționale sau 15 mii de lei și va fi aplicată persoanelor care au prins sau comercializat un exemplar, indiferent de dimensiune şi greutate, de 14 specii de pești, printre care: Anghilă, Babuşcă pontică, Morun, Mreană de Nipru, Nisetru pontic, Păstrugă, Pietrar.

Anterior, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variau de la 50 până la 5000 de lei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!