fbpx

Eco-StopFals: Animale în flăcări din Siberia, imagini false cu mii de distribuiri

 Eco-StopFals: Animale în flăcări din Siberia, imagini false cu mii de distribuiri

Cerb cu coarnele în flăcări, un fals distribuit în legatură cu incendiile din Siberia

Susține Ecopresa, distribuie!

5.000 de distribuiri ale unor poze false

Săptămâna trecută, în rețelele sociale au fost distribuite imagini cu păduri în flăcări și cu animale care s-au refugiat în apă. Una dintre cele mai apreciate fotografii din seria respectivă reprezintă un cerb cu coarnele în flăcări. Asemenea poze au fost distribuite și de unele instituții media, prezentându-le ca fiind făcute în Siberia, cu titluri bombastice în știri, pentru a atrage atenția. Printre instituțiile media care au utilizat aceste poze fie pe site-urile lor, fie pe paginile de Facebook, fără a verifica originea acestora au fost Realitatea.mdTelegraph.mdPro TV ChișinăuPerfecte.md ș.a. Pozele au fost distribuite în rețelele sociale de aproape 5.000 de ori în mai puțin de zece zile, chiar dacă sunt și câteva comentarii care menționează că ele sunt false, scrie ProFact Moldova.

Imagini vechi și create la calculator

În realitate, niciuna din aceste fotografii nu a fost făcută în Siberia. Unele imagini au o vechime de zece ani. De fapt, ele nici nu sunt fotografii, ci imagini create la calculator, adică trucate.

De exemplu, imaginea cu cerbul cu coarnele în flăcări a apărut prima dată în spațiul virtual la 19 septembrie 2016, pe portalul www.uhdwallpapers.org, specializat în crearea imaginilor pentru desktop și telefoanele mobile. Acest lucru poate fi aflat prin portalul www.tineye.com, specializat în verificarea metadatelor unei imagini. Imaginea respectivă a fost folosită în aprilie anul curent de un portal din Rusia ca poză simbol la o știre mai veche în care se vorbea despre riscul unor incendii de pădure. Și celelalte două imagini folosite pentru ilustrarea incendiilor forestiere din Siberia sunt vechi de 10-11 ani, fiind create tot la calculator.

Victor Gotișan: „Rețelele sociale pot informa, dar pot fi și cei mai nesiguri agenți de distribuire”

Cercetătorul media Victor Gotișan, autor al unor rapoarte de monitorizare a presei din Moldova la capitolul tehnici de manipulare, consideră că fotografiile au fost distribuite masiv din cauza emoțiilor puternice pe care le provoacă: „Aceste imagini au fost luate drept credibile anume pentru faptul că, prin trucarea lor, autorii au apelat în primul rând la emoțiile oamenilor. Iar emoțiile și elementul tragic și de violență vinde, inclusiv prin distribuirea masivă a acestora”.

Cercetătorul media le recomandă consumatorilor de informație să verifice cu atenție sursele. „Trebuie să verificăm din câteva surse atât informația textuală, cât și pozele, pe care le bănuim că nu ar fi veridice. Și, foarte important, consumatorii media și utilizatorii rețelelor sociale trebuie să învețe să se informeze din surse media credibile. Rețelele sociale sunt platforme bune care generează informații, însă ele sunt totodată și cei mai nesiguri agenți de distribuire sau multiplicare”, a conchis Victor Gotișan, pentru ProFact Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!