În ultimii 20 de ani Pământul a pierdut 12% din pădurile sălbatice
În ultimii 20 de ani, planeta a pierdut 12% din pădurile sălbatice, arată datele unui studiu realizat de experții de la Greeenpeace Rusia și de la Universitatea din Maryland. De la începutul anului 2021, experții au lucrat la crearea unei hărți a pădurilor sălbatice care arată cum și cu ce viteză au dispărut acestea în ultimii 20 de ani și cât de rapid se va reduce suprafața lor în viitor.
Datele arată că în ultimii 20 de ani, planeta a pierdut 12% din pădurile sălbatice. Potrivit experților, dacă acest proces va continua cu aceeași viteză, până în anul 2050 Pământul va pierde o treime din pădurile sălbatice, în comparație cu începutul secolului al 21-lea.
Actualmente, zonele forestiere intacte reprezintă doar aproximativ 20% din pădurile planetei. Pierderea acestor teritorii vor avea consecințe extrem de periculoase pentru viața pe pământ:
- va dispărea unul dintre principalii regulatori ai climei globale, care are o importanță-cheie nu doar pentru echilibrul de carbon în atmosferă, dar și pentru transferul de umiditate din oceane în interiorul continentelor pentru asigurarea oamenilor cu apă
- vor fi distruse cele mai sigure „depozite” ale diversității biologice, protejate la maxim de influența negativă a omului, iar acest lucru va duce la unul dintre cele mai puternice valuri de pieire în masă.
- nu se va reuși păstrarea mediului de trai și cultura multor popoare indigene, al căror mod de viață este strâns legat de teritoriile sălbatice, în special din țările centurii tropicale.
Pentru salvarea pădurilor sălbatice, este nevoie ca să nu fie susținute noile proiecte care implică recoltarea lemnului din pădurile sălbatice și construirea fabricilor noi de procesare care se bazează pe acest lemn. De asemenea, este nevoie să fie dezvoltată adecvat silvicultura astfel ca să nu fie nevoie de folosit lemnul din pădurile sălbatice.