Iarna va fi o mare provocare la sat. Veaceslav Ioniță: 90% din oamenii de la țară se încălzesc cu lemne și cărbune
În acest an, scumpirea resurselor energetice va afecta cel mai mult oamenii de la țară, dintre care 90% se încălzesc iarna cu lemne și cărbune. Este vorba despre circa 380,000 de familii, estimându-se că 40% dintre acestea au venituri mici. Familiile trăiesc într-o sărăcie energetică gravă, iar în procesul de acordare a ajutoarelor de stat acestea trebuie să aibă prioritate. Declarațiile au fost făcute de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Expertul a afirmat că 60% din căldura obținută de către familiile din Republica Moldova provine de la gaze, 30% – de la lemne, iar 10% – de la cărbune. Cei mai săraci moldoveni (40%) au un confort energetic de 6 ori mai prost decât cei mai bogați (20%) moldoveni care se încălzesc iarna cu gaze sau agent termic.
Analistul economic a mai adăugat că, timp de zece ani, moldovenii cheltuiau anual pentru încălzirea locuințelor, în medie, 3 miliarde și jumătate de lei – maximum 4 miliarde. Anul trecut s-au cheltuit 7 miliarde de lei, însă o mare parte din această creștere a fost compensată de către Guvern. În consecință, șocul energetic asupra familiilor a fost unul slab. Anul trecut, cel mai mare șoc l-au simțit cei care au avut încălzire provenită din gaze și agent termic centralizat. Din acest motiv, suportul Guvernului s-a axat anume pe această categorie de consumatori.
Veaceslav Ioniță a mai declarat că, în noul sezon de căldură, trebuie protejați cei care se încălzesc cu lemne și cărbune în zonele rurale – circa 380,000 de familii. Apoi urmează alte 70,000 de familii care se încălzesc cu gaze și încă 60,000 de familii care folosesc pentru încălzire agentul termic. În altă ordine de idei, pentru circa 40% dintre cetățenii cei mai vulnerabili, care utilizează gaze, factura va crește în medie cu 1500 de lei pe lună. Pentru cei care utilizează agentul termic, factura va crește cu 1000 de lei. În luna ianuarie, pentru ambele categorii, factura ar putea depăși 2000 de lei. Pentru cei mai bogați 20% dintre moldoveni, povara va crește în acest an cu peste 9000 de lei, în cel mai bun caz.
Pentru sezonul de încălzire 2022-2023, încălzirea cu lemne va costa populația în medie 1160 de lei, iar Guvernul se pregătește să compenseze cheltuielile cetățenilor la procurarea lemnului printr-un tarif special, mai menționează expertul. Lemnul comercial este astăzi 3000 de lei per metru cub, iar un kilowatt de căldură pe bază de lemne costă 1 leu și 43 de bani.
Potrivit expertului, gospodăriile casnice cumpără oficial aproximativ 500,000 de metri cubi de lemn pe an. Neoficial, cam tot atât lemn este strâns de prin păduri de către cetățenii cei mai săraci. La fel, se mai consumă încă 65,000 de tone de cărbune anual.
Veaceslav Ioniță a concluzionat că, în acest an, Republica Moldova va trebui să taie un milion de metri cubi de lemne ca să ofere celor 450,000 de familii câte cel puțin 2,5 metri cubi de lemne. Costurile statului se vor ridica la cel puțin 2 miliarde de lei. Aici apar câteva probleme. „Moldsilva” va gestiona și va distribui celor mai săraci oameni, prin preț social, 2 miliarde de lei drept compensații pentru procurarea lemnului. Astfel, apare loc liber de fraudă, corupție și defrișări ilegale de pădure. „Guvernul trebuie să creeze toate instrumentele necesare ca să evite aceste momente la maximum”, a conchis expertul.