Iarna pune în pericol viața animalelor de casă. ANSA vine cu recomandări
Condițiile nepotrivite pe timp de iarnă pentru animalele de casă – umiditatea, gheața, alimentația necorespunzătoare – pun în pericol sănătatea și chiar viața lor. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de recomandări pentru crescătorii, transportatorii de animale, precum şi pentru organizatorii târgurilor de comercializare a animalelor vii.
Adăpostul animalelor
Pe timp de iarnă, se recomandă adăpostirea animalelor în grajduri – să fie ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații. Este absolut necesar să li se asigure și aer proaspăt prin ventilație, fără formare de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%. Aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni). Pentru porci, stratul de așternut poate fi mai gros – peste 0,5 metri.
De asemenea, încăperile pentru animale trebuie să fie bine iluminate – raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.
Adăposturile se amenajează astfel, încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere, cât și afară.
Cu ce le hrănim și le adăpăm?
Animalele trebuie să fie adăpate cu apă proaspătă, la o temperatură potrivită – să nu fie extrem de rece. Se pot utiliza adăpători cu dispozitive de încălzire încorporate, care mențin temperatura constantă a apei chiar și pe vreme cu ger. Hrana trebuie să fie suficientă, însă fără a face risipă. Se recomandă hrănirea animalelor în special cu boabe de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.
Recomandări pentru transportatorii de animale
Avem grijă ca animalele să nu fie transportate la temperaturi foarte scăzute, pe vânt puternic sau atunci când ninge continuu. Temperaturile extreme pot duce la hipotermie. De asemenea, fiind transportate în frig, le scade imunitatea și se pot îmbolnăvi ulterior.
În timpul transportării pe timp de ger, animalele pot să lunece, să se rănească, să se traumeze sau să cadă. În astfel de situații, este important să fie asigurate condiții potrivite sau să fie amânată transportarea.
Ce facem dacă starea de sănătate s-a înrăutățit?
La orice modificare a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorii de animale sunt obligați să anunțe urgent medicul veterinar din localitate.
În cazul în care se produc pagube ce afectează bunăstarea animalelor din cauza condițiilor meteo, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria sau subdiviziunea teritorială a ANSA.