Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
GHID| Ce putem face când vedem deșeuri aruncate la întâmplare
Recent Alexandr Railean, cel care a călătorit timp de zece zile de-a lungul râului Răut, ne-a povestit o situație dezolantă pe care a întâlnit-o în drumeția sa – gunoiștile care sunt la intrarea sau ieșirea dintr-un sat. Situație pe care a întâlnit-o practic în fiecare localitate pe care a traversat-o timp de zece zile.
CITIȚI ȘI FOTO/ Aproximativ 300 km în zece zile. Călătoria lui Alexandr Railean de-a lungul Răutului
Gunoiștile improvizate sunt focare care contaminează solul, apa, animalele și păsările din jur și pe noi, oamenii. Toți suferim din urma lor și credem că toți trebuie să contribuim la rezolvarea problemei. Fapt care ne-a motivat să realizăm un mini ghid despre ce puteți face atunci când vedeți că cineva aruncă deșeurile la întâmplare, sau când ați descoperit o gunoiște neautorizată.
Ce spune legea?
Sancțiunile privind încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor sunt prevăzute de articolul 154 din Codul Contravențional. Pot fi pedepsiți atât persoanele fizice, cât juridice. Mai exact, pentru depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori utilizarea unor alte procedee de evacuare a deşeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate se sancţionează cu amendă de la 900 la 1500 de lei pentru persoanele fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, cu amendă de la 3000 la 6000 de lei pentru persoanele juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
Ce puteți face?
Veronica Focșa, șefa direcției control gestionare deșeuri și substanțe chimice din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, într-o discuție cu ecopresa.md, a menționat trei posibilități prin care cetățenii pot semnala gunoiștile neautorizate sau situațiile când cineva își aruncă gunoiul într-un loc neautorizat:
- Platforma Eco Alert – este un instrument destinat semnalării problemelor de mediu. Pentru a sesiza inspectorii de mediu trebuie să vă autentificați și să oferiți cât mai multe detalii despre încălcare, inclusiv puteți atașa și fotografii.
2. Autoritățile publice locale, care potrivit Legii 209 privind deşeurile, sunt responsabile de:
- crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectare separată și de transportare a deșeurilor și stabilirea modului de funcționare a acestuia, în conformitate cu prevederile prezentei legi și ale altor acte normative;b) alocarea terenurilor necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, inclusiv pentru colectarea deşeurilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului, dotarea acestora cu containere specifice tipurilor de deşeuri, precum şi funcţionalitatea acestora;
- amenajarea unor spaţii speciale pentru depozitarea deşeurilor colectate separat, dimensionate corespunzător, pentru a asigura protecţia mediului și a sănătăţii populaţiei;
- depozitarea deșeurilor municipale doar în locurile special amenajate în corespundere cu documentația de urbanism;
3. Poliția. Aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate este o infracțiune, iar oamenii legii o pot documenta și ulterior transmite actele către inspecțiile de mediu pentru a constata contravenția.
Dar, să nu uităm că toate aceste deșeuri există și pentru că noi, oamenii, le producem. Potrivit Greanpeace România, zilnic, puteți contribui pentru un mediu mai curat dacă:
- Refuzați produse de plastic de unică folosință, bunuri și produse toxice, care nu pot fi reparate, compostate sau reciclate.
- Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care o cumprărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți bunuri și produse funcționale de care nu mai aveți nevoie.
- Cumpărați responsabil produse și bunuri locale, durabile, nontoxice, reparabile, recondiționate, compostabile, reciclabile. Prioritizați produsele la vrac și ambalajele reutilizabile.
- Reparați și reutilizați produse și bunuri de orice fel. Căutați în special atelierele mici de reparații din orașul vostru.
- Separați și compostați resturile alimentare a căror recurență nu o puteți evita. Separați uleiul alimentar uzat și duceți-l la centrele de colectare.
- Separați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.
- Identificați produsele care nu pot fi reparate, refolosite, compostate sau reciclate. Contactați companiile producătoare și solicitați-le reproiectarea acestora.