fbpx

R. Moldova va avea școli, grădinițe și spitale eficiente energetic, printr-un grant UE de 15 milioane de euro

 R. Moldova va avea școli, grădinițe și spitale eficiente energetic, printr-un grant UE de 15 milioane de euro

Foto: adb.org

Susține Ecopresa, distribuie!

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova, prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții, un grant de 15 milioane de euro, prin care mai multe clădiri publice vor fi eficientizate din punct de vedere energetic. Este cel mai mare proiect de eficiență energetică implementat vreodată în R. Moldova, care va reduce consumul anual de energie al țării cu până la 5 milioane de euro.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat într-o conferință de presă că instituțiile-țintă ale proiectului sunt clădirile sociale din țară – școlile, grădinițele, spitalele etc. Astfel, în prima etapă a proiectului, vor fi efectuate audituri energetice în 9 spitale, pentru a înțelege ce investiții sunt necesare în scopul reabilitării clădirilor și a creșterii eficienței energetice. Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. Cea de-a doua fază a proiectului va cuprinde mai multe instituții, care vor trece, la rândul lor, printr-un audit energetic.

Odată cu venirea banilor, clădirile sociale selectate în proiect vor beneficia de îmbunătățirea izolării termice, de sisteme de iluminat noi și moderne, de sisteme de încălzire și răcire cu un consum mai mic și performanță mai bună. Ne dorim ca, la începutul anului viitor, deja să înceapă construcția la obiectivele menționate mai sus”, a punctat Andrei Spînu.

Potrivit acestuia, 60% din consumul final de energie al R. Moldova le revine clădirilor – un procent însemnat, mai ales luând în considerare standardele de performanță energetică foarte scăzute ale multor clădiri (în special cele construite în perioada sovietică). Mai mult decât atât, vicepremierul consideră că multe din clădirile rezidențiale și instituțiile publice nu sunt pregătite pentru a face față unei deconectări totale de la gazul rusesc, în contextul în care dependența energetică a R. Moldova ajunge la 75%.

Situația din vecinătate și criza dificilă cu care se confruntă întreaga Europă ne-au arătat că este oportun acum, mai mult ca niciodată, să aspirăm la independența și securitatea energetică a țării noastre. Trebuie să fim încrezători că, alături de partenerii angajați și cu tot sprijinul de care avem parte, putem să avem un sector energetic modern în viitorul apropiat, bazat pe politici eficiente și bune practici internaționale”, a susținut Andrei Spînu.

Acesta a mai precizat și faptul că aplicarea de bune practici și standarde înalte presupun ca, în anii care vin, să aspirăm și la tranziția energetică sustenabilă, iar în anul 2050 să atingem obiectivul neutralității climatice. Andrei Spînu consideră obiectivul realizabil, dacă se va acționa rapid. „Noi credem că prioritatea zero în domeniul energetic este eficiența energetică. În acest sens, am creat deja condiții mai bune pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, în special pentru fotovoltaice. Pentru a implementa diferite proiecte în domeniul surselor de energie regenerabilă, suntem disponibili să avem mai multe mecanisme de sprijin oferite de Guvern, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri”, a subliniat vicepremierul.

Conform primelor calcule, implementarea proiectului de eficiență energetică în clădirile publice va reduce consumul de energie anual al țării cu până la 5 milioane de euro, bani care pot fi investiți în alte proiecte de dezvoltare a țării. Totodată, pe termen lung, proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului, prin scăderea emisiilor de substanțe nocive.

Janis Mazeiks: Fiecare euro pentru a ajuta Moldova să-și îmbunătățească eficiența energetică este o investiție în lupta noastră comună cu schimbările climatice

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat la conferința de presă că Uniunea Europeană se implică activ în diplomația de mediu și susține R. Moldova cu resurse suplimentare pentru a-și asigura neutralitatea de mediu și securitatea energetică.

„Acest lucru este foarte important pentru R. Moldova, ca țară aspirantă la titlul de membră UE. Orice reducere a consumului de energie se transpune direct în reducerea considerabilă a facturilor pentru toți cetățenii. Fiecare euro pe care-l cheltuim pentru a ajuta Moldova să-și îmbunătățească eficiența energetică este, de fapt, o investiție în reziliența energetică și în lupta noastră comună cu schimbările climatice”, a constatat Janis Mazeiks.

În contextul situației politice din regiune, ambasadorul subliniază importanța reducerii  dependenței energetice a R. Moldova față de Rusia, atenționând, totodată, că resursele economisite prin eficiența energetică trebuie investite și ele într-un mediu mai curat și mai sănătos.

La rândul său, Alberto Carlei, șeful reprezentanței Băncii Europene pentru Investiții din R. Moldova, a menționat că eficiența energetică este un element-cheie pentru țara noastră, care a sporit independența energetică, contribuind și la scăderea emisiilor nocive.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari