fbpx

Apă și sanitație în mai multe raioane din țară. Deputații au avizat negocierea unui împrumut de peste 43 mln. de euro

 Apă și sanitație în mai multe raioane din țară. Deputații au avizat negocierea unui împrumut de peste 43 mln. de euro

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova urmează să inițieze negocieri cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea contractării unui împrumut de stat extern în valoare de cca 43,1 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și sanitație în raioanele din țara noastră.

Comisia politică externă și integrare europeană, cu votul majorității membrilor a avizat pozitiv inițierea negocierilor asupra proiectul Acordului de finanțare dintre Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Republica Moldova”.

Proiectul este orientat spre sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, urmare a unei analize efectuate de Banca Mondială. Totodată, acesta vine să consolideze capacitățile instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare.

Activitățile de reabilitare și îmbunătățire a serviciilor de aprovizionare cu apă se vor efectua în raioanele Cahul, Vulcănești (Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia) și Rîșcani. La fel, extinderea și îmbunătățirea  infrastructurilor de ape uzate se va realiza în municipiile Soroca și Comrat.

De menționat că, în scopul realizării Proiectului, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 43,1 milioane de euro din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare și un grant în valoare de peste 1, 5 milioane de euro din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Implementarea Acordului de finanțare este preconizată pentru perioada 2022-2027.

Proiectul propus contribuie substanțial la realizarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație 2014 – 2030 și Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeana în perioada 2017-2019, care stabilește ținte intermediare naționale pentru 2024, se menționează în nota informativă a documentului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!