fbpx

FOTO/ Aproximativ 300 km în zece zile. Călătoria lui Alexandr Railean de-a lungul Răutului

 FOTO/ Aproximativ 300 km în zece zile. Călătoria lui Alexandr Railean de-a lungul Răutului
Susține Ecopresa, distribuie!

Timp de zece zile a mers de-a lungul râului Răut și i-a descoperit fiecare cotitură de la izvor până la gura de vărsare. Vorbim de locotenentul-colonel Alexandr Railean care a parcurs 286 de kilometri pe jos, având cu el doar un rucsac cu cele necesare.

Pasiunea față de astfel de minicălătorii i-a apărut lui Alexandr aproximativ cinci ani în urmă când și-a cumpărat o bicicletă pentru a se deplasa la serviciu. Iar treptat a ajuns să parcurgă sute de kilometri atât în țară, cât și peste hotarele ei, în România și Ucraina. Prima ieșire cu bicicleta în afara Capitalei a fost în satul natal Cioburciu, Slobozia, care se află la o distanță de 104 kilometri de Chișinău.

Peisaj pe Răut, regiunea rezervației Orheiul Vechi. Foto: Alexandr Railean

Râul nr. 1 din țară

Alexandr ne spune că majoritatea aventurilor sale au avut loc în perioada caldă a anului, dar a vrut să-și testeze limitele și pe timp de iarnă. Aventură care a planificat-o acasă, în Moldova. Inițial și-a propus să călătorească cu bicicleta de-a lungul Răutului, alături de un coleg. Dar, colegul nu a mai putut, și după o amânare de un an, Alexandr a decis în decembrie 2021 să pornească la drum, deși fără bicicletă.  

Râul Răut nu a fost ales întâmplător. Alexandr spune că a decis să meargă de-a lungul lui pentru că este cel mai lung râu din R. Moldova care își are și izvorul și gura de vărsare pe teritoriul R. Moldova. „E râul numărul 1 din țară”, afirmă Alexandr.

Rucsacul i s-a ușurat cu 11 kilograme

La drum, Alexandru  și-a luat un rucsac cu cele necesare. Alimentele și lucrurile au fost puse, în baza experienței din expedițiilor anterioare. A avut cu el cortul, aragaz portativ, butelia pentru gaz, alimente, lenjerie de corp, haine de schimb și un schimb de haine pentru temperaturi sub zero grade. Inițial rucsacul cântărea 35 de kilograme, iar la sfârșitul călătoriei 24 de kilograme.

La începutul călătoriei rucsacul lui Alexandr cântărea 35 de kilograme

„Scopul a fost ca timp de 10 zile să evit localitățile, să mă aflu în autonomie totală. Astfel, mi-am luat produse alimentare cu mine. Vorbesc de produse care se pregătesc rapid cu apă fiartă, în cinci minute mâncarea e gata. Am luat praf de piurea de cartofi, piurea de fasole și orez prefiert. De asemenea, am mai avut cu mine biscuiți, batonașe energizante și arahide”, ne povestește militarul.

Pe parcursul celor zece zile a făcut două opriri, una în satul Vadul Leca unde a cumpărat o pâine, și ce-a dea doua în orașul Orhei unde și-a luat pâine și apă.

Referitor la apă, Alexandr ne spune că deși inițial s-a pornit de acasă cu circa trei kilograme de apă îmbuteliată, pe parcurs s-a alimentat din fântâni. Per general nu a avut probleme, însă după ce s-a alimentat de la o fântână din afara localității și a avut dureri stomacale, a decis să ia apă doar din sate și după ce locuitorii îi confirmă că apa este băubilă.

Un punct de reper pentru fiecare zi de drumeție

Înainte de a se porni în călătorie, Alexandr și-a stabilit pe o hartă punctele de reper, unde trebuia să ajungă în fiecare zi.

„Răutul are 286 km, eu mi-am planificat să-l parcurg în zece zile. Reiese că zilnic trebuia să merg în jur de 28/29 km de zi. Distanța dată era împărțită pe segmente de 4 kilometri ținând cont de orele cu lumină”, explică Alexandr. Astfel, după fiecare 4 km locotenent-colonelul făcea un popas de 5/10 minute pentru a se odihni și a lua o gustare. 

Popas pe malul Răutului. Foto: Alexandr Railean

Răutul mai curat, decât și-l imagina

Cel mai mult l-a impresionant și uimit că râul Răut nu a fost atât de poluat după cum se aștepta.

„Aș spune că de la izvor până la orașul Bălți râul e curat, sunt curate malurile și nu persistă gunoiul ăsta de sticle de plastic, sacoșe zburătoare. Deja după orașul Bălți apare civilizația și resturile civilizației pe malurile râului”, afirmă Alexandr. Potrivit lui, în regiunea Bălțiului sunt și cele mai multe scurgeri de canalizare în râu.

Cel mai dificil moment

Deși în mare parte călătoria a decurs conform planului, potrivit locotenentului-colonel, cel mai dificil moment a fost în cea de-a opta zi a călătoriei. Atunci a parcurs 43 de kilometri, în loc de cele 32 planificate.

„Unicul moment dificil a fost în a opta zi, când am fost nevoit să trec de un afluent al Răutului, râul Cula. Ca de obicei eu m-am trezit dimineață, la mine era planificat că eu trebuie să parcurg 32 de kilometri, și respectiv să ajung în orașul Orhei, să-mi cumpăr pâine, să mă alimentez cu apă, să-mi încarc bateria la telefon. În acea zi am mers 43 de km, iar acei 10 km care au fost suplimentari i-am parcurs pe întuneric și a fost mai complicat. Dar m-am ținut de conturul râului. Unde cotea râul, acolo coteam și eu”, povestește Alexandr. El spune că a fost nevoit să facă distanța suplimentară pentru că rămăsese fără apă, și în apropiere nu era nicio localitate.

La 122km de la izvor, pe cursul Răutului apare primul, și cel mai mare baraj de pe râu – barajul lacului de acumulare de la Florești. Foto: Alexandr Railean

După experiența dată, Alexandr crede că Răutul are potențial turistic, deși acum nu a observat pe mal zone amenajate de odihnă. Totodată, acesta spune că ar fi bine ca oamenii să conștientizeze importanța păstrării curățeniei. Căci, anume în regiunile unde râul mărginea cu localități a și observat cele mai multe deșeuri, preponderent sticle de plastic, sacoșe etc.

Celor care vor să experimenteze o călătorie similară, Alexandr îi sfătuie să se pornească fără telefon, astfel vor fi feriți de tentația de a renunța când întâmpină dificultăți și să-și ia papuci comozi.

Râul Răut la 285km de la izvor. Foto: Alexandr Railean

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton