Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Grădina Botanică și-a pierdut fondatorul
Conducerea de vârf a țării şi mai mulți politicieni au transmis condoleanțe familiei academicianului Alexandru Ciubotaru ‒ fondatorul Grădinii Botanice a Academiei de Științe a Moldovei, savant cu renume în țară și peste hotare, transmite IPN.
„În aceste clipe de grea pierdere nu doar pentru comunitatea academică, dar și pentru întreaga societate, exprimăm profundul regret pentru trecerea la cele veșnice a academicianului Alexandru Ciubotaru, savant notoriu și profesor de excepție, care și-a consacrat întreaga viață științei, cunoașterii, dezvoltării țării, rămânând a fi pentru cei care l-au cunoscut un om cu înalte calități morale și intelectuale”, se menționează în necrologul transmis de Guvern.
Republica Moldova a pierdut un ilustru savant în domeniul embriologiei, cariologiei, citogeneticii și biotehnologiei vegetale, specialist cu merite deosebite în proiectarea și amenajarea spațiilor verzi, a parcurilor și a grădinilor botanice. Academicianul a dedicat șase decenii din viață cercetării științifice, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea științei biologice prin promovarea unor teorii și concepții cu privire la dezvoltarea lumii vegetale, recunoscute la nivel național și mondial. Rezultatele cercetărilor academicianului Ciubotaru însumează peste 750 de publicații științifice, inclusiv de 26 monografii.
Pentru activitatea prodigioasă, pentru cercetările sale profunde și de mare angajament, savantul a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”, precum și cu Ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, acordat de către Biserica Ortodoxă din Moldova. I s-a conferit titlurile de „Om emerit al Republicii Moldova”, Cavaler al Ordinului „Gloria muncii”, Diploma de Gradul I a Guvernului Republicii Moldova, Medalia „Dimitrie Cantemir”, Medalia de argint Carl Linne (Academia Suedeză); Doctor Honoris Causa al Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, România, și multe alte distincții, diplome și mențiuni.
Savantul s-a stins din viață la 26 aprilie, la vârsta de 85 de ani.