Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Frecvența și gravitatea pericolelor climatice sunt în creștere în toată Europa, conform unui nou raport cu date pe regiuni
Pe măsură ce frecvența și gravitatea fenomenelor meteorologice extreme și a altor pericole climatice cresc în toată Europa, este nevoie de informații cât mai solide pentru a evalua riscurile de mediu și a planifica măsuri de adaptare. Noul raport interactiv al Agenției Europene de Mediu (AEM) trece în revistă schimbările care au loc în privința pericolelor climatice în diferite regiuni din Europa.
Raportul reiterează constatările Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), conform cărora schimbările climatice sunt fără îndoială cauza înmulțirii fenomenelor meteorologice extreme, însă furnizează informații mai detaliate cu privire la Europa.
Printre schimbările prognozate se numără creșterea continuă a temperaturilor medii în toată Europa, maximele extreme urmând să crească probabil încă și mai rapid. Conform raportului, europenii trebuie să se pregătească pentru mai multe zile de caniculă și mai multe căderi de precipitații extreme.
- Europa de sud ar trebui să se pregătească pentru veri mai calde, secete mai frecvente și pericol crescut de incendii.
- Pentru Europa de nord se estimează creșterea precipitațiilor anuale și a ploilor torențiale.
- În Europa centrală se vor înregistra probabil precipitații mai scăzute vara, dar și fenomene meteo extreme mai frecvente și mai puternice, apărând pericolul de precipitații abundente, revărsări de râuri, secetă și incendii.
- Pentru toate mările regionale europene se așteaptă creșterea temperaturilor de suprafață, a valurilor de căldură marină și a acidității apei. Nivelul mării crește tot mai accelerat de-a lungul tuturor coastelor europene, cu excepția nordului Mării Baltice.
Mai multe informații privind numeroase pericole legate de climă sunt disponibile în instrumentul European Climate Data Explorer (Exploratorul datelor climatice din Europa), realizat în comun de AEM și C3S.