fbpx

[FOTO] EcoTabăra – „escapada care ne-a încununat vara”

 [FOTO] EcoTabăra – „escapada care ne-a încununat vara”

Participanții instalează corturile pentru camping

Susține Ecopresa, distribuie!

În mijlocul codrilor, în apropierea satului Lozova, s-au ascuns de soarele arzător 10 corturi de dimensiuni și culori diferite. Privite de peste umerii dealului de alături, acestea creează impresia unui tablou tomnatic, în care primele frunze ale copacilor se aștern peste covorul de iarbă încă verde.

Tabloul inedit creat de corturile din tabără
Tabloul inedit creat de corturile din tabără

Coborând ușor dealul, sub cerul imens, se aud hohote de râs, zbenguieli de copii, discuții și aprobări călduroase. Înaintând, se distinge cu ușurință că este o tabără de camping, scăldată într-o lumină vie, străjuită de copaci ce mai potolesc nițel din căldură.

12 adulți însoțiți de copiii lor au decis să evadeze din jungla cotidiană și să se retragă într-un loc mai îndepărtat de forfota orașului. Cu toții sunt participanții taberei EcoTabăra, organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Tabăra se află la prima ediție și s-a desfășurat în sânul Rezervației Naturale „Codrii”. Aceasta este cea mai veche și bogată rezervație științifică din Moldova, ce are rolul de a conserva tipurile de păduri caracteristice pentru Podișul Central al Moldovei și de a proteja vegetația silvică. De asemenea, rezervația găzduiește și un muzeu unde poate fi descoperită lumea fascinantă a florei și a faunei din zona centrală a Moldovei.

Deși conceptul taberei este despre turismul etic și modalitățile de comportament prietenos cu natura, totuși chintesența acestui popas turistic a fost petrecerea timpului cât mai calitativ, prin activități educative, în special pentru copii. Aceștia au avut posibilitatea să se implice în diferite activități, cum ar fi amenajarea corturilor, asigurarea stocului de apă de la cișmea, jocuri de masă și dinamice, instruiri privind măsurile de securitate în natură, igiena în natură. Toți au avut și posibilitatea să învețe să cânte la instrumente muzicale, organizând chiar un concert în ultima seară de camping.

Spectacol muzical organizat de copii
Spectacol muzical organizat de copii
Activități interactive
Activități interactive
Activitate sportivă, care implică mersul sau echilibrul pe o funie
Activitate sportivă, care implică mersul sau echilibrul pe o funie

Luca Gheciu are opt ani și susține că vrea să mai participe și anul viitor la EcoTabăra. „Sunt prima dată în această tabără și mi-a plăcut foarte tare, anul viitor dacă mai faceți, eu mai vreau să vin. Mi-a plăcut că am petrecut mult timp în natură, m-am împrietenit cu ea și am descoperit-o”, spune Luca.

Căsuță rustică în care locuiau pădurarii, surprinsă de participanți în cadrul drumeției
Căsuță rustică în care locuiau pădurarii, surprinsă de participanți în cadrul drumeției

Mira Cordonean este o altă participantă la tabără și are doar nouă ani. Aceasta susține că, pe lângă dormitul în cort, cel mai mult a fascinat-o instruirea privind utilizarea coșului de compostare și că a reușit să rețină din discuții mai multe informații despre această modalitate de sortare a deșeurilor.

Pictură în aer liber
Pictură în aer liber

Acest refugiu în inima naturii a fost binevenit nu doar pentru copii, dar chiar și pentru maturi, care la sfârșit de tabără au realizat că această drumeție le-a șlefuit personalitatea. „Este o experiență frumoasă prin care cred că m-am autodepășit, fiindcă consider că dacă vrei să îți schimbi viața, trebuie să îți schimbi modul în care gândești și să începi să faci activități pe care nu le-ai mai făcut, pentru a pune temelia unei noi vieți. Respectiv, pentru mine asta ar fi un fel de temelie pentru o altă direcție, inclusiv un impuls de a călători mai mult în natură, de a fi mai atentă la ceea ce consum și să fiu mai prietenoasă cu mediul decât eram până acum”, povestește Laura Grigore, participantă.

EcoTabăra ne-a consolidat relația

Printre participanții la această drumeție se numără și soții Platonov – Mihaela și Alexandru, un cuplu tânăr, care au mers cu cortul în pădure împreună pentru prima dată. Alexandru este de mic copil pasionat de natură și spune că este pentru a 3-a sau a 4-a oară când trăiește o astfel de experiență, doar că aceasta de acum se face remarcată prin faptul că alături de el este și jumătatea sa. I-am surprins pe Alexandru și Mihaela lângă foc, contemplând liniștea melancolică a serii, zâmbind, strângându-se în brațe și furându-și adesea câte un pupic pe obraz.

Participanții au strâns în echipă vreascuri pentru foc
Participanții au strâns în echipă vreascuri pentru foc

Ziua, Mihaela ajuta la prepararea bucatelor, alături de bucătarul șef din tabără, Vasili Cozmac, iar Alexandru avea grijă să strângă vreascuri din pădure, să facă focul și să-i mai aducă din când în când soției sale câte o ceașcă de ceai din plante. „Timpul din tabără a fost perfect pentru discuții, să ne spunem punctele de vedere, să comunicăm cum ne simțim și dacă vrem să mai avem astfel de experiențe. EcoTabăra ne-a creat un punct de pornire pentru scopul pe care îl aveam de mai mult timp și anume să mergem în expediții cu cortul cât mai des”, povestește Mihaela. Totodată, ea ne-a mărturisit că activitățile din tabără le-au consolidat relația,  „pentru că atunci când ești în rutina zilnică și lucrezi, nu prea ai timp să fii unul cu altul, fiecare se ocupă de sarcinile sale, iar această tabără a fost o sursă de conexiuni reciproce și schimb de energii”.

„Să-mi petrec ziua de naștere în camping a fost o alegere perfectă”

Un alt participant al taberei a fost Ion Gonța, care a venit împreună cu fiica sa Layla, de doar șapte ani. Cei doi au format o echipă fantastică pe tot parcursul șederii lor în tabără. S-au simțit atât de bine încât, spune Ion, Layla a fost dispusă să renunțe la pregătirile pentru 1 septembrie, așa cum urma să meargă în clasa întâi, doar să mai rămână încă o zi în camping.

Pentru Layla și Ion, escapada în Codri nu a fost doar benefică, dar și specială, așa cum aniversarea lui Ion a coincis cu prima zi de tabără. „Să-mi petrec ziua de naștere în camping a fost o alegere perfectă, fiindcă am avut o stare de liniște, o stare de împăcare. A fost o oportunitate să mă conectez cu mine și să-mi filtrez anumite gânduri, să-mi setez anumite obiective, și mai mult, am avut o noapte în care cred că am dormit cel mai bine în ultima perioadă, a fost un somn foarte odihnitor”, ne-a destăinuit Ion. „Înainte de această drumeție, noi am fost în vacanță la mare și, deși acolo am avut tot confortul necesar, drumeția cu cortul a fost mult mai specială și frumoasă pentru noi. Eu am o percepție că, pentru a ține minte anii trecuți, călătoriile sunt elementul central și cred că pentru fetița mea vara aceasta va fi marcată de mersul cu cortul și nu o va uita prea curând”.

Ion și fiica sa Layla instalează hamacul
Ion și fiica lui Layla instalează hamacul

Pe lângă activitățile care au armonizat relațiile dintre participanți, aceștia au avut și posibilitatea să parcurgă un traseu de aproape 6 km, însoțiți de un ghid experimentat. Pe parcursul traseului, drumeții au făcut cunoștință cu fauna și flora, au văzut cerbi, veverițe, o bufniță și chiar un stejar cu vârsta de 200 de ani. Participanții afirmă că traseul a fost unul echilibrat din punct de vedere al dificultății, așa cum nu a fost o drumeție foarte dificilă pentru adulți, dar a fost una destul de ajustată pentru grupul de copii.

Drumeție în cadrul Rezervației Naturale "Codrii"
Drumeție în cadrul Rezervației Naturale „Codrii”
Stejar cu vârsta de 200 de ani
Stejar cu vârsta de 200 de ani

De altfel, întregul concept al taberei a fost gândit și ajustat la formatul părinți-copii.

Participanții s-au adunat la sesiunea de instruire
Participanții s-au adunat la sesiunea de instruire

„Consider că acest format este unul potrivit, fiindcă prin această modalitate mesajul despre protecția mediului ajunge mult mai ușor la copii. Totodată, părinții pot petrece mai mult timp cu copiii lor. De asemenea, programul a fost elaborat astfel, încât să avem și timp de relaxare, cât și activități educative”, susține Anastasia Gurschi, coordonatoare EcoTabăra de la Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Fotografie de grup a participanților EcoTabăra
Fotografie de grup: participanții EcoTabăra, august, 2023

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii noi pentru o presă de mediu sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

                             

Autoare: Mariana PANEA, stagiară în cadrul EcoTabăra

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea