fbpx

„Există metode mai blânde şi mai umane!” – experţii critică metoda aleasă de Pretura Botanica pentru a scăpa de porumbeii de la ferestre

 „Există metode mai blânde şi mai umane!” – experţii critică metoda aleasă de Pretura Botanica pentru a scăpa de porumbeii de la ferestre
Susține Ecopresa, distribuie!

Pretura Botanica a instalat zeci de țepușe la ferestrele instituției, pentru a împiedica accesul porumbeilor. Din cauza lor, mai multe păsări ar fi rămas blocate și ar fi murit. Imagini foto și video au fost făcute publice pe rețelele sociale de către Karl Luganov, reprezentantul Secției municipale de control și protecție a animalelor.

„Principalul motiv pe care l-au invocat în apărarea lor este că „nu au bani să spele geamurile”. Au instalat aceste țepușe pentru ca porumbeii să nu strice aspectul clădirii”, susține acesta.

Foto: Carl Luganov, Facebook
Foto: Carl Luganov, Facebook

Ecopresa a solicitat o reacție de la Pretura Botanica, dar ni s-a recomandat să adresăm întrebările Primăriei Municipiului Chișinău sau să revenim cu o solicitare de informații în scris.

Publicul larg: mai multe instituții fac la fel, oricum este murdar, sunt și alte metode

„Ca de obicei, au ales cea mai ieftină și crudă metodă”, „Criminali”, „Sadici”, „Monștri” etc. – postarea de pe Facebook a lui Carl Luganov a adunat zeci de comentarii, distribuiri și sute de reacții.

În mai multe comentarii, publicul a menționat că metoda utilizată de pretură este ineficientă, întrucât pervazul este murdar oricum.

Aceștia au vorbit și despre metodele practicate de alte țări, precum țepușele din materiale inofensive, înlocuirea lor cu cele din plastic (pentru reducerea populației de porumbei) etc.

Mai mult, comentatorii au observat că în oraș sunt astfel de țepușe peste tot – pe clădiri publice, locuințe private, localuri etc. Activistul civic Leo Ogareov a menționat însă că primele țepușe din fier au fost instalate chiar de Catedrală.

Experții critică metoda aleasă de Pretura Botanica: există soluții mai blânde

Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), consideră că „este absolut regretabil că Pretura Botanica a recurs la o asemenea acțiune”. Totodată, aceasta menționează faptul că pretura ar fi putut să se consulte cu specialiștii, pentru a găsi o metodă mai pașnică, așa cum au procedat și alte instituții.

Instalarea țepușelor este o tehnică folosită deseori în „arhitectura ostilă”, pentru a împiedica accesul persoanelor sau animalelor la anumite spații sau structuri. Totodată, în acest tip de arhitectură se înscriu și alte tehnici, mai umane decât instalarea țepușelor „mortale” pentru păsări.

„Având de ales între țepușe de plastic (sau alt material care provoacă inconveniențe păsărilor nepoftite), obiecte strălucitoare, sunete stridente, aparate cu efect repelant, funcționarii noștri aleg să înfigă țepușe și să se uite peste fereastră la cadavrele în descompunere ale păsărilor”, a menționat ornitologul și într-o postare pe pagina de Facebook.

Potrivit Silviei Ursul, porumbelul, în general, este o pasăre încăpățânată și adaptabilă. „Dacă i-a plăcut un pervaz, spre exemplu, el poate să vină oricând și foarte greu poți scăpa de el”. Specialista recomandă ca porumbeii să nu mai fie hrăniți, pentru că, deseori, aceasta este cauza pentru care ei continuă să revină în același loc. „Bănuiala mea este că, probabil, acolo cineva obișnuia să-i hrănească și ei se adunau mulți. În așa caz, o recomandare este să nu hrănești niciodată porumbeii”, subliniază Silvia.

Porumbelul de oraș a apărut ca urmare a hibridizărilor dintre porumbeii de stâncă domestici și cei sălbatici. Reprezentanții acestei forme s-au răspândit acolo unde sunt așezări umane. Aceștia consideră că marginile clădirilor înlocuiesc stâncile în care au locuit predecesorii lor și, prin urmare, s-au adaptat de minune la clădirile înalte și blocurile construite de om – o abordare ce le amintește de habitatul stâncos al predecesorilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea