Evaluarea gestionării resurselor râului Nistru va fi efectuată de o Comisie parlamentară specială
Parlamentul a votat PROIECTUL de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.
Obiectivele Comisiei sunt evaluarea potențialului râului Nistru; examinarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru; consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a țării; identificarea soluțiilor pe marginea problemelor identificate.
Autorii proiectului de Hotărâre sunt un grup de deputați ai fracțiunii PSRM. Deputații argumentează că actualmente acest obiectiv acvatic se confruntă cu cele mai grele timpuri și este supus unor pericole fără precedent.
”Se atestă degradarea regimului hidrologic, hidrochimic și hidrobiologic, micșorarea capacității de autoepurare a fluviului, dispariția mai multor specii valoroase de pești, înnămolirea intensivă a fluviul și a lacului de baraj Dubăsari, nivelul scăzut al apei”, se arată în nota informativa la proiect.
Conform standardelor internaționale, un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică și afecta calitatea vieții populației. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.
Comisia specială pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru va avea 7 membri: Fracțiunea PSRM – Alla Pilipețchaia (președinta Comisiei) și Radu Mudreac; Platforma parlamentară ”Petru Moldova” – Violeta Ivanov (vicepreședinta Comisiei); Fracțiunea PAS, Blocul ACUM – Vladimir Bolea (secretarul Comisiei); Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA – Iurie Reniță; Fracțiunea PDM – Nicolae Ciubuc; Fracțiunea Partidului Șor – Marina Tauber; Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” – Ghenadie Verdeș.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, la propunerea Platformei parlamentare ”Pentru Moldova” a fost adoptată DECLARAȚIA Parlamentului Republicii Moldova cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente. Deputații atrag atenția asupra ”stării dezastruoase a râului Nistru”. Parlamentarii argumentează că acest obiectiv strategic și vital pentru Republica Moldova se află în pericol de înnămolire inclusiv din cauza activității Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk.
”Constatăm cu regret că, gravitatea situației create este și o consecință a unor acțiuni iresponsabile care poartă un caracter penal al guvernării Republicii Moldova din perioada anilor 2010 — 2011, față de care ne disociem categoric”, se arată în declarație. Este specificat faptul că în anul 2011, Guvernul a aprobat Hotărârea prin care a fost cedat Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare „Novodnestrovsk” printr-un Protocol moldo-ucrainean
Declarația apelează către autoritățile centrale ale Moldovei, precum și către autoritățile Ucrainei, dar și organismele internaționale, partenerii de dezvoltare, societatea civilă, etc.