Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Europarlamentarii vor produse durabile și mai ușor de reparat
Parlamentul European a adoptat la începutul lunii aprlie solicitările pentru o viitoare propunere a Comisiei Europene privind dreptul la reparație, planificată mai târziu în 2022, cu 509 voturi pentru, 3 împotrivă și 13 abțineri.
Europarlamentarii au convenit că un drept efectiv la reparare ar trebui să abordeze ciclul de viață al unui produs și să ia în considerare designul produsului, producția etică, standardizarea și informarea consumatorilor, inclusiv etichetarea privind reparabilitatea și achizițiile publice, scrie Green Report.
Toate acestea ar trebui să încurajeze o utilizare mai eficientă a resurselor, să reducă deșeurile și să încurajeze o utilizare extinsă a produselor.
În ceea ce privește dispozitivele digitale, deputații susțin că actualizările de software ar trebui să fie reversibile și să nu conducă la scăderea performanței, de exemplu, a smartphone-urilor. Acestea ar trebui să fie disponibile pentru o perioadă minimă de timp, iar consumatorii ar trebui să fie pe deplin informați în momentul achiziției despre disponibilitatea actualizărilor.
Practicile care constrâng în mod nejustificat dreptul de a repara sau duc la învechire ar putea fi considerate „practici comerciale neloiale” și interzise de legislația UE.
Ce alte solicitări mai au europarlamentarii:
– oferirea de stimulente pentru consumatori astfel încât să aleagă repararea în locul înlocuirii, cum ar fi garanții extinse sau primirea unui dispozitiv de înlocuire pe durata unei reparații;
– reguli armonizate pentru informațiile consumatorilor la punctul de vânzare, inclusiv „scoruri de reparații”, durata de viață estimată, piese de schimb, servicii de reparații și disponibilitatea actualizărilor software;
– posibilă etichetare inteligentă, cum ar fi coduri QR sau pașapoarte digitale pentru produse;
– posibil mecanism comun de răspundere producător-vânzător pentru neconformitatea produselor;
– cerințele de durabilitate și reparații incluse într-o viitoare directivă de proiectare ecologică.
Comisia Europeană a anunțat că va depune o propunere de modificare a Directivei privind vânzarea de bunuri și că ia în considerare o propunere legislativă separată privind dreptul la reparație, în trimestrul al treilea din 2022.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 79% dintre cetățenii UE cred că producătorilor ar trebui să li se ceară să faciliteze repararea dispozitivelor digitale sau înlocuirea pieselor lor individuale, iar 77% ar prefera să-și repare dispozitivele decât să cumpere altele noi.