fbpx

DOC/ Partidul Șor vrea să construiască centrale nucleare mici în R. Moldova. Proiect de lege, înregistrat în Parlament

 DOC/ Partidul Șor vrea să construiască centrale nucleare mici în R. Moldova. Proiect de lege, înregistrat în Parlament

Imagine simbol/radiohit.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Un proiect de hotărâre privind constituirea grupului de lucru pentru construcția centralelor nucleare modulare mici pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat în Parlament.

Autorii proiectului, doi deputați Șor, susțin că pentru asigurarea independenței și securității electrice a R. Moldova ei vin cu propunerea de a examina posibilitatea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici, care ar produce nu doar electricitate ieftină, ci și ar permite să scăpăm de eterna problemă a alimentării cu gaze naturale. Astfel, am putea trece la sisteme de încălzire pe bază de curent, ceea ce este mult mai sigur și mai comod.

Astfel, prin proiectul de lege se propune crearea unui grup de lucru pentru construcția centralelor nucleare modulare mici pe teritoriul Republicii Moldova. Grupul de lucru ar trebui să elaboreze și să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, propuneri legislative și recomandări practice în vederea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici. În activitatea sa, grupul de lucru va putea antrena specialiști și experți din diverse instituții și domenii. Se propune ca reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare să fie delegați proporțional în acest grup de lucru.

Drept argument în favoarea centralelor, deputații menționează că România, în parteneriat cu o companie americană, au convenit recent să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Cu referire la proiectul din România, Jan Haverkamp, expert senior în energie nucleară și politici energetice la Greenpeace</a>, susține că modelul reactorului nuclear NuScale de mici dimensiuni nu există decât pe hârtie. Documentația e momentan evaluată de U.S. Nuclear Regulatory Commission și a fost deja pusă la îndoială în repetate rânduri. Haverkamp mai spune că centralele mici poartă aceleași riscuri ca cele mari.

Jurnalistul Vlad Barza a încercat să explice ce este tehnologia SMR, care sunt avantajele și de ce mai este mult de lucru în această direcție. Informația pe scurt:

– Energia nucleară are mari probleme de imagine și costuri, dar țări precum Franța, Slovacia sau Ucraina depind de ea și mulți spun că acest tip de energie are un mare viitor în tehnologia SMR a mini-reactoarelor.
Susținătorii micilor reactoare spun că va fi o tehnologie mult mai sigură fiindcă se va lucra cu mult mai puține materiale radioactive și reactoarele mici se supraîncălzesc mult mai greu pentru că miezul lor produce mai puțină căldură. În plus, pot fi instalate în locuri unde nu ar putea fi construite centrale mari și, cel puțin teoretic, costurile ar fi mult mai mici.

– La nivel global există peste 50 de designuri și concepte diferite pentru aceste reactoare, în diverse etape de dezvoltare, dar nu este funcțional niciun astfel de complex care să producă energie electrică. Opinia generală este că mai multe mini-centrale modulare vor fi gata după 2030, dar pentru moment tehnologia nu și-a dovedit fiabilitatea.

– Criticii spun că reactoarele propuse, chiar dacă sunt mai mici, tot tehnologie nucleară au și suferă de minusurile pe care acest tip de energie le are. Costurile vor fi mari, construcția va dura mai mult decât se estimează și îngrijorările legate de siguranță vor persista.
NuScale Power, compania care va construi complexul din România, face cercetări în domeniu de mai bine de un deceniu, a construit o serie de prototipuri și are în lucru un complex în statul american Idaho. Acesta nu va fi însă gata mai repede de 2030 și va costa peste 6 miliarde dolari, deși estimările indicau 3,7 miliarde acum patru ani.

– S-ar putea ca o parte dintre țările dezvoltate să respingă tot ce are legătură cu energia nucleară și să nu dea undă verde unor proiecte de mini-reactoare în care nu au încredere. În aceste condiții, companiile din domeniu ar putea fi tentate să facă lobby în țări mai mici unde să își poată instala complexele SMR, profitând și de norme de siguranță mai puțin stricte.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!