fbpx

„Descurajează participarea activa și prezentarea de opinii contradictorii”. Avocatul Poporului condamnă intimidările admise de deputatul Alexandru Trubca

 „Descurajează participarea activa și prezentarea de opinii contradictorii”. Avocatul Poporului condamnă intimidările admise de deputatul Alexandru Trubca
Susține Ecopresa, distribuie!

Avocatul Poporului Ceslav Panico și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu condamnă intimidările și atacurile la persoană asupra Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului Maia Bănărescu și a reprezentanților societății civile, admise de către deputatul Alexandru Trubca în cadrul unei discuții publice organizate de Comisia mediu și dezvoltare regională din Parlament la 07 februarie 2022 pe marginea unor subiecte ce țin de respectarea dreptului la un mediu sănătos.

Într-un comunicat al instituției se arată că „manifestări de genul celor admise de deputatul Alexandru Trubca, astfel de reacții și acțiuni aduc prejudiciu imaginii instituției Ombudsmanului și descurajează participarea activa și prezentarea de opinii contradictorii, nu contribuie la dialogul social eficient”.

CITEȘTE ȘI DOC. VIDEO/ Mai multe ONG-uri condamnă acțiunea de intimidare a deputatului PAS Alexandru Trubca în raport cu Avocatul Poporului și a doi jurnaliști de mediu

În context, Obmudsmanul menționează că orice intimidare sau atac la persoana Avocatului Poporului sunt inadmisibile, iar discuțiile publice, indiferent de subiect și unde au loc, își pot atinge scopul doar atunci când există o dezbatere veritabilă cu folosirea argumentelor în contradictoriu și cu respectul față de aceste opinii, fără a ataca sau intimida persoanele, și sa nu descurajeze participarea efectiva a societății civile sau alte părți interesate de subiectul supus dezbaterii.

„Dezbaterile publice trebuie să asigure participarea directă a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul decizional; să eficientizeze procesul decizional; să sporească gradul de răspundere al autorităţilor publice faţă de cetăţeni şi societate; să stimuleze participarea activă a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul decizional”, se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Avocații Poporului cheamă persoanele publice și întreaga societate la dialog constructiv, în care participanții să fie tratați cu respect, fără intimidare sau atac la persoană.

Precizăm că, într-o declarație semnată peste 15 organizații, se arată că la 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție condamnabilă în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi.

CITEȘTE ȘI „Regretă situația creată”. Trubca își cere scuze pentru intimidarea Avocatului Poporului și a doi jurnaliști de mediu

Deputatul a învinuit-o pe Maia Bănărescu de faptul că a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor, și a enumerat alte probleme care în opinia dumnealui meritau prioritate, insinuând că Avocata poporului are interese ascunse.

Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști. Deputatul a ignorat faptul că la ședință s-au expus negativ și alți reprezentanți ai societății civile, inclusiv cu studii în domeniu.

Mai mult, la replica lui Alecu Reniță despre calitatea sa de expert, Alexandru Trubca, a sfidat normele civilizate și statutul deputatului, și a recurs la o amenințare directă: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs…”.

În dimineața zilei de 9 februarie, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a scris pe o rețea de socializare că regretă situația creată și își cere scuze de la persoanele care au s-au simțit vizate.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!