fbpx

VOX/ „Sunt bogăția țării”. Ce cred oamenii despre importanța pădurilor

 VOX/ „Sunt bogăția țării”. Ce cred oamenii despre importanța pădurilor

Foto. Natura.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Spun că pădurile sunt importante, dar regretă ilegalitățile din domeniu, pe care le află de la știri. Este opinia mai multor oameni intervievați de reporterul ecopresa.md, în centrul Chișinăului, despre importanța pădurilor.

Pădurile sunt foarte importante pentru o țară, deoarece ele sunt sursa primă de oxigen”, afirmă Mihaela Cotorobai din municipiul Chișinău. Tânăra însă regretă că pădurile sunt tăiate. „Pentru moment nu înțelegem, dar copii noștri și viitoarele generații o să aibă de suferit foarte mult. Consider că Republica Moldova la moment nu are suficiente păduri”, mai spune Cotorobai.

Cetățenii cunosc că pădurile reprezintă un ecosistem cu floră și faună și asigură multe procese importante în circuitul natural.

„Pădurile sunt esențiale pentru un stat, acestea diminuează procesele de alunecare a terenurilor, participă la procesul de fotosinteză, sunt o sursă primă de oxigen” ne spune Natalia Dodon, originară din satul Sireți, Strășeni.

Ion Borșci din Orhei spune că „pădurile reprezintă un ecosistem cu floră și faună nemaipomenit de diversă și reprezentativă pentru o țară. La fel, ele sunt o sursă economică din punct de vedere al materiilor prime și al turismului”. Totodată, tânărul crede că în Republica Moldova suprafața pădurilor este în descreștere și am putea ajunge într-un punct critic.

Și un alt tânăr se arată îngrijorat de suprafața pădurilor. „În Republica Moldova sunt puține păduri, dacă lumea nu ar tăia, ar fi mai bine”, spune acesta. El mai povestește că este originar din satul Vadul-Leca, raionul Telenești și că a participat la o acțiune de împădurire.

În stradă, reporterul l-a întâlnit și pe Apo Keysan originar din Ankara, Turcia, care, de asemenea, i-a vorbit despre faptul că pădurile sunt foarte importante și utile. „În Republica Moldova sunt de o lună și jumătate, nu cunosc foarte bine țara, dar în interiorul Chișinăului e foarte verde și frumos”, mărturisește acesta.

În Republica Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), iar zilnic în ţara noastră se defrişează 73 de hectare forestiere. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri. 

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!