fbpx

Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina

 Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina

Foto: digi24.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Delfinii din Marea Neagră au devenit victime colaterale ale războiului din Ucraina. Doi biologi din Bulgaria au observat, aproape de mal, mai mulți delfini cu arsuri și răni, provocate, cel mai probabil, de exploziile unor bombe, scrie digi24.ro.

Delfinii erau dezorientați, extrem de slăbiți și au fost aduși la mal de curenți. Și în Mangalia, România, a fost descoperit, pe fundul mării, un delfin rănit.

În urmă cu două săptămâni, peste 60 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc, în apropiere de Sulina. Specialiștii sunt îngrijorați și spun că avem de-a face cu cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani. Iar unul dintre motive ar fi poluarea fonică de la navele de război.

Biologul român Răzvan Popescu Mirceni susține că delfinii au plăgi arse, cel mai probabil, este vorba despre fosfor. „Judecând suprafața plăgilor, care este foarte mare, și ar fi presupus o apropiere de flacăra exploziei atât de mare încât animalele nu ar fi supraviețuit dacă aveau parte de un impact atât de puternic. Din cauza asta suspectăm că este vorba despre fosfor. De ce fosfor? Pentru că substanța asta arde și sub apă, nu doar la suparfața ei și, în plus, vorbim despre o specie de cetacee care în mod uzual se află în apropierea țărmurilor sau chiar în porturi și pe lângă acestea. Deci foarte posibil în apropierea sau chiar în interiorul unor teatre active de operațiuni”, menționează biologul.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu