fbpx

DECLARAȚIE/ 30 de ONG-uri atenționează asupra reluării presiunilor pentru utilizarea apei subterane pentru irigare

 DECLARAȚIE/ 30 de ONG-uri atenționează asupra reluării presiunilor pentru utilizarea apei subterane pentru irigare
Susține Ecopresa, distribuie!

Mai multe ONG-uri atenționează opinia publică asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, Preşedintele  Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

„Şeful statului neglijează prevederile cadrului normativ și opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova”, se spune într-o declarație semnată de 30 de organizații non-guvernamentale.

Prin declarația adresată Parlamentului, Guvernului, Ambasadorului UE în Moldova și Ministerului Mediului, ecologiștii cer:

– cercetarea rezervelor de apă subterană a R. Moldova și elaborarea unui studiu științific complex care ar garanta, pe termen mediu şi lung, securitatea ecologică a R. Moldova;

– declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex;

– conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile;

– reabilitarea ecologică a râurilor mici și a bazinelor acvatice și utilizarea apelor de suprafață în scopuri de irigare;

– susținerea bunelor practici agricole și a agricultorilor care aplică măsuri durabile de cultivare (soiuri rezistente la climă, înființarea bazinelor de captare a apei de ploaie etc.).

Semnatarii consideră o crimă la nivel naţional şi regional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă a unor milionari hrăpăreţi, pe care îi interesează profitul privat şi nu binele public.Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană.

Declarația integrală poate fi citită mai jos:

Conferința de presă privind irigarea din subteran:

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!