Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Cunoscând natura mai bine, devenim ambasadori ai acesteia
Beneficiarii Programului de micro-granturi al proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii”, s-au întrunit la o masă rotundă de totalizare și de apreciere a rezultatelor obținute.
Evenimentul s-a desfășurat pe 25 iunie, în incinta Tucano Coffee Brasil, fiind organizat de echipa Mișcării Ecologiste din Moldova.
„Activitățile în arealul Parcului național Orheiul Vechi le-am început în 2018-2019 și am încercat să ajungem la comunitățile locale, la școli, la copii, dar și localnici, am creat împreună modele de cooperare și implicare a tinerilor în mare parte, în ceea ce numim noi „interpretarea și cunoașterea naturii”. Și astfel, cunoscând natura mai bine, să devenim ambasadori ai acesteia, să fim cei care vom vorbi și altora despre importanța conservării, protecției, valorificării naturii și a patrimoniului natural într-un mod durabil”, a menționat Elena Scobioală, coordonatoarea proiectului.
Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, a adăugat: „Este deosebit de important pentru noi ca toți cei care într-un mod direct sau indirect se leagă de Mișcarea Ecologistă, pe care noi o prezentăm, să se lege de acel suflu viu al naturii. Este tot ce înseamnă specia umană pentru secolul 21. Este pentru noi vital ca cei care intră în circuitul nostru, să aducă și pe alții. Acest proiect este o deschidere a sufletului, ca să-i ajutăm pe oameni să aibă o altă relație de îngrijire, iubire și devotament față de natură”.
Proiectul „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii” a avut următoarele obiective:
- Desfășurarea activităților educativ-creative privind interpretarea naturii în arealul Parcului Național Orhei;
- Oferirea suportului financiar pentru școli, grupuri de inițiativă, asociații obștești, centre de tineret, pentru implementarea a 5 proiecte comunitare cu impact de mediu (conservare, protejare și interpretarea naturii), cu implicarea tinerilor din arealul Parcului Național Orhei;
- Crearea unui model de semnalizare a unui traseu pentru practicarea drumețiilor și a plimbărilor în arealul Parcului Național Orhei;
- Contribuirea la creșterea vizibilității Parcului Național Orhei în mass-media de nivel regional și național.
La cursul online de interpretare a naturii „Tinerii ambasadori ai Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi” au participat 64 elevi din 17 localități. Modulul instructiv a fost dedicat biodiversității Parcului Național Orhei și Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi, susținut de experta Victoria Covali, și creării mesajelor și interpretării, descrierii naturii – cu experta Lilia Curchi. În cadrul concursului ce a urmat au participat elevi din 14 localități, care au expediat circa 45 de lucrări la categoria desen. Dintre acestea, au fost selectate cele mai bune 10 desene, iar pentru primele 3 au fost oferite premii speciale, inclusiv un atelier gratuit de pictură cu pictorul Dumitru Balica. Tinerii au desfășurat și un ciclu de campanii media, iar cele mai bune, de asemenea, au fost premiate
O altă componentă au fost granturile mici, dar care au adus rezultate mari pentru comunități.
„Prin acest proiect am efectuat salubrizarea și amenajarea izvoarelor ,,Șumeluța”, „Cișmea ” și „Izvoraș. De asemenea, am instalat pe traseu indicatori care vor ușura accesul potențialilor vizitatori către popas și am informat localnicii despre activitățile proiectului. Meșterul local Țulea Nicolae ne-a confecționat un foișor, în care desfășurăm activități educaționale cu elevii gimnaziului Camencea. Dar și locuitorii satului au posibilitatea să se odihnească într-un cadru natural deosebit de atrăgător”, a spus despre activitățile proiectului „Cărarea izvoarelor”, Viorica Ceban, profesoară la Gimnaziul Camencea.
Elena Rogoti, coordonatoarea proiectului „Inspirație prin meditație”, implementat de Școala Profesională Orhei, a declarat că promovarea meseriei de silvicultor a fost principalul obiectiv în cadrul proiectului. „Din cele 11 specialități ale școlii noastre, meseria de silvicultor era mereu uitată. De aceea, am vrut să demonstrăm că specializarea de silvicultor este una necesară pe piața noastră educațională. Un alt obiectiv a fost crearea unui mini parc național pe teritoriul instituției noastre. Elevii au beneficiat de instruiri despre cum se realizează un proiect tehnologic al unui parc, precum și despre procedurile de gestionare a arborilor care necesită a fi defrișați”.
Aida Hamad, una din membrele echipei de bază a proiectului „Dezvoltarea abilităţilor de viaţă a tinerilor în contextul dezvoltării sustenabile”, implementat de Centrul Raional de Învățământ Extrașcolar Orhei, a povestit experiența ei: „În calitate de tineri, am avut oportunitatea să prezentăm lecții informative despre Parcul Național Orhei în 22 de instituții de învățământ din raionul Orhei. Ne-am dezvoltat abilitățile de comunicare, de gândire critică și analitică, prin interacțiunea cu peste 1000 de elevi. În cadrul acestui proiect am aflat lucruri utile, desigur și elevii au aflat foarte multe informații, și au avut oportunitatea să le asimileze în practică prin elaborarea unor postere sau chiar prin răspunsurile la chestionarele pe care le-am realizat pentru ei”.
Nadejda Neghin, coordonatoarea proiectului „Tezaur cu adiere ecologică”, implementat de Gimnaziul Tabăra, spune că experiența a fost interesantă și chiar cu provocări. „Cea mai mare provocare a fost o imensă o gunoiște neautorizată – am avut nevoie de unitate de transport, de cheltuieli în plus, care nu erau prevăzute. Desigur, cu multă insistență către domnul primar, administrația publică locală, până într-un final totul s-a rezolvat. În schimb a rămas un loc frumos, verde, curat. În afară atelierelor de informare în Parcul național Orhei, copii au avut și un schimb de experiență cu Platforma Tinerilor Ecologiști, au avut parte de excursii de cunoașterea traseului, de semnalizare, de organizarea unui popas turistic, panouri informative”.
Și cei de la Ivancea au avut de semnalizat noi trasee. Alexandru Voroniuc, coordonatorul proiectului „Poteci turistice și popas în zona Parcului Național Orhei”, implementat de AO Centrul ArtLabyrinth și Centrul de Tineret din Ivancea spune că poteca pe care au amenajat-o este deschisă pentru cei interesați de a explora zonele necunoscute.
Ruslan Cojocaru, fondatorul Tucano Coffee, a menționat despre obiectivele și valorile de mediu pe care le urmăresc în activitatea lor: plantarea unui milion de copaci în Republica Moldova, organizarea cât mai multor plantări și convingerea altor organizații de a se alătura; susținerea proiectelor sociale și formarea comunităților cu interese comune.
La finele evenimentului, beneficiarii de micro-granturi au împărtășit provocările întâmpinate, soluțiile aplicate și au formulat recomandări pentru viitoare activități sau propuneri pentru planuri comune în beneficiul întregii regiuni.
Proiectul a fost realizat în cadrul Proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii” implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul US Forest Service.
Ludmila Hițuc