Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Cum primăriile pot obține 3000$ pentru reabilitarea sau înființarea perdelelor forestiere
Primăriile pot obține până la trei mii de dolari pentru reabilitarea sau înființarea perdelelor de protecție, plantațiilor agrosilvice și a fâșiilor riverane de protecție a apelor.
Banii pot fi obținuți în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Cllmatică lncluzivă (PRRECI) și a Proiectului de Reziliență Rurală (PRR).
Suprafața maximă înființată/reabilitată per un beneficiar (APL) nu va depăși 10 ha. Costurile pentru reabilitarea/înființarea perdelelor forestiere de protectie vor fi achitate integral din grantul proiectului, dar nu mai mult de:
– max. 1300 dolari SUA/ha pentru acoperirea costurilor de reabilitare (în baza proiectelor de execuție elaborate deinstituția abilitatii cu suportul financiar a UCIP !FAD);
– max. 3000 dolari SUA/ha pentru acoperirea costurilor de înființare (în baza proiectelor de execuție elaborat de instituția abilitată cusuportulfinanciar a UCIP /FAD).
Granturile vor fi acordate APL, pe bază de concurs, pentru următoarele categorii generate de investiții:
- Perdele de protecție – unul sau mai multe rânduri de specii de arbori și arbuști amplasate la o anumită distanță unele față de altele.
- Fâșii riverane de protecție a apelor – rânduri de arbori, arbuști și vegetație verde plantate de-a lungul malurilor râurilor și bazinelor de apă.
- Garduri vii sau paravânturi – un tip de protecție împotriva vânturilor puternice din timpul iernii reprezintă plantarea arborilor/arbuștilor într-un mod ca să rețină păstreze zapada pe suprafețele terenurilor agricole.
- Benzi din pomi și arbuști fructiferi – în scopuri de conservare se plantează plante lemnoase multianuale pentru reîmpădurire și reabilitarea habitatelor, cultivarea pomilor sau arborilor forestieri, paravânturi, restabilirea luncilor inundabile și zonelor umede, precum și pentru implementarea practicilor agrosilvice cum ar fi pășunile împădurite și intercalarea culturilor agricole cu rânduri de arbori.
Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 10 martie 2020. Detalii suplimentare despre concurs găsiți AICI.