Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Cum explică Spațiile Verzi strângerea frunzelor din parcuri
În timp ce activiștii de mediu cer ca frunzele din pădurile parcuri să nu fie colectate, ci lăsate acolo unde au căzut pentru că plapuma de frunze protejează rădăcinile pomilor de îngheț, reprezentanții Spațiilor Verzi spun că instituția lucrează în baza unui regulament aprobat de Consiliul Municipal Chișinău prin care li se pune în sarcină colectarea frunzelor din zonele pe care le gestionează.
CITEȘTE ȘI Resurse, nu gunoi. De ce nu trebuie să aruncăm frunzele
Mai exact, este vorba de Regulamentul privind delimitarea, gestionarea și protejarea spațiilor verzi din municipiul Chișinău din 18 iulie 2017. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spațiilor Verzi, punctul 21 al acestui regulament prevede colectarea frunzelor din zonele care se află în gestiunea instituției.
Analizând punctul 21 observăm că nu este indicat expres colectarea frunzelor, ci salubrizarea zonelor verzi sau cositul și greblatul gazoanelor. Totuși, purtătoarea de cuvânt a Spațiilor Verzi ne-a explicat că din moment ce se greblează părțile din parc unde este gazon se greblează și restul. Am întrebat despre parcul pădure Valea Morilor, unde recent au fost strânse frunzele, iar angajata Spațiilor Verzi ne-a spus că în parc sunt și secțiuni de gazon, și din moment ce o parte a parcului a fost salubrizată, automat se salubrizează și cealaltă parte. „Tot ce este în gestiunea noastră se salubrizează”, a punctat purtătoarea de cuvânt.
Totodată, Andrei Grafov, director adjunct întreținere și amenajare spații verzi, spune că frunzele nu se aruncă, dar sunt duse la platforma de colectare a deșeurilor organice, unde se compostează și se obține biohumus. Acesta va fi utilizat ulterior la plantarea arborilor, întreținerea gazonului, în zonele aflate în gestiunea Întreprinderii Municipale Spații Verzi.
Cu privire la îndemnul activiștilor de mediu ca frunzele să fie lăsate în parcuri, Grafov spune că nu vede o problemă în colectarea frunzelor din zonele verzi pentru că ele merg la compostare. În schimb, cei care afirmă contrariul ar trebui să vină cu studii bine pregătite ca să-și argumenteze poziția. „Eu nu spun că noi suntem corecți, sau ei, dar cel mai bine este ca orice discuție să fie probată cu niște analize, după care să vină cu o propunere către CMC și noi nu avem decât să ne supunem”, declară director adjunct responsabil de întreținere și amenajare spațiilor verzi.
Activiștii de mediu optează pentru lăsarea frunzelor acolo unde au căzut, căci „ele sunt parte a Naturii, iar ea are nevoie de ele și știe cum să le transforme într-un îngrășământ valoros”, afirmă Gabriela Isac, una dintre fondatoarele inițiativei Seed it Forward.
Pentru a explica importanța frunzelor în circuitul natural, Gabriela amintește de pădure, unde nimeni nu colectează frunzele, în schimb solul are un strat de protecție și are o fertilitate mai mare.
„Fără frunze circuitul natural se dezechilibrează și apar probleme – de la scăderea populației faunei benefice până la degradarea solului”, explică tânăra. Potrivit ei, frunzele au mai multe funcții în natură precum:
- Oferă adăpost de iarnă pentru insecte și animale mici, de exemplu: arici, buburuze;
- Sporesc capacitatea solului de a reține apa;
- Protejează solul și rădăcinile de îngheț și secetă;
- Hrănesc și adăpostesc fauna microbiană;
- Sunt o sursă de nutrienți importanți.